latinica  ћирилица
25/07/2016 |  19:17 | Autor: SRNA

Mutko traži da se dopusti takmičenje "čistim" atletičarima

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko uputio je pismo Međunarodnoj asocijaciji atletske federacije /IAAF/ u kome je zatražio da se dopusti "čistim" atletičarima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Riju, javlja novinska agencija R-Sport.
Vitalij Mutko (Foto: Sputnik/Mihail Voskresenskiй) -
Vitalij Mutko (Foto: Sputnik/Mihail Voskresenskiй)

"Mislim da nije pošteno da su zbog problema sa dopingom generalno, sankcije uvedene svim sportistima, uključujući velikane kao što je Јelena Isinbajeva, čija je reputacija bez mrlje, što je dokazano višestrukim testovima za doping", navodi se u pismu predsjedniku IAAF-u Sebastijanu Kou /Sebastian Coe/.

U međuvremenu, Kremlj je danas pozdravio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta /MOK/ da ne zabrani cijelom ruskom timu takmičenje u Riju.

MOK je juče dao tračak nade ruskim sportistima ignorišući poziv Svjetske antidoping agencije da uvede potpuno zabranu učešća Rusima, a umjesto toga pojedinačne odluke o učešću na Olimpijadi donijeće međunarodne sportske federacije.

Svjetska plivačka federacija /FINA/ danas je izrekla zabrane učešća na Olimpijskim igrama u Riju za sedam ruskih takmičara, uključujući Јuliju Efimovu, koja je osvojila bronzanu medalju na 200 metara na Igrama u Londonu.