latinica  ћирилица
25/07/2016 |  21:30 | Autor: SRNA

Državljanin Srbije upao u palatu češkog predsjednika

Јedan državljanin Srbije preskočio je ogradu oko Predsjedničke palate i upao u rezidenciju slovačkog predsjednika Andreja Kiske, javila je slovačka agencija TASR.
Prag  (Foto:  Kristýna Maková) -
Prag (Foto: Kristýna Maková)

Ovo je drugi sličan incident za mjesec dana, ali za razliku od prvog slučaja kada češki državljanin nije odmah uhvaćen, srpskog državljanina je obezbjeđenje odmah uhvatilo juče u podne i predalo ga policiji.

"Priveden muškarac je tvrdio da ga je neko jurio i da je želio da se negđe sakrije", rekao portparol Predsjedničke palate Roman Krpelan.

Nije poznato kakve eventualne sankcije očekuju srpskog državljanina, navodi slovačka agencija, a prenosi Tanjug.

U junu je češki državljanin identifikovan kao Milan K. preskočio ogradu i upao u baštu, a zatim ušao u zgradu na službeni ulaz. Otišao je na gornji sprat gđe je aktivirao alarm, ali je obezbjeđenje procijenilo da je alarm bio lažni i nije reagovalo.

Nakon 20 minuta provedenih u zgradi, muškarac je otišao, a da nije ništa ukrao, niti oštetio.

Incident su snimile sigurnosne kamere, a na snimku se vidi lice muškarca koji je poslije dva dana uhapšen, ali je kasnije pušten.

Ovaj incident doveo je do ostavke šefa službe za obezbjeđivanje zvaničnika Radovana Horvata koja, međutim, stupa na snagu 1. januara 2017. godine.