latinica  ћирилица
25/07/2016 |  22:00 | Autor: TANЈUG

Cipras: Potrebna izmjena ustava, Grcima direktna demokratija

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da bi ustav trebalo da se izmijeni da bi se Grcima dala "direktna demokratija", što se tiče izbora predsjednika i održavanja referenduma o zakonima.
Aleksis Cipras - Foto: AP
Aleksis CiprasFoto: AP

"Vrijeme je da se po strani ostavi strah od narodnog suda...čak i ako ljudi nisu nepogrješivi", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Narod bi trebalo da izabere predsjednika, kog trenutno bira parlament, ukoliko to ne uspiju poslanici, kao što je bio slučaj prošle godine, a trebalo bi da imaju pravo i da na referendumu odbace zakone, sem onih koji se odnose na fiskalnu politiku, kao i da predlažu pravne inicijative, kazao je Cipras.

Cipras je poručio da bi Grčka trebalo da bude "vjerski neutralna", iako je zemlja većinski pravoslavna, prenijela je agencija AFP.

Predstavljajući prijedlog vlade za reviziju ustava, Cipras je istakao da bi to trebalo da se učini prije 2021. godine, kada se slavi 200 godina od osnivanja moderne grčke države, prenijela je ANA.

On je naveo da bi to trebalo da bude ustav "od naroda i za narod".

Grčki ustav je u posljednje četiri decenije pretrpio izmjene tri puta - posljednji put 2008. godine.

AFP napominje da se Cipras, što se tiče promjene ustava, trenutno može osloniti na podršku najmanje 153 poslanika, ali mu neće biti lako da pridobije ukupno 180 da bi se izmjene i potvrdile.

U grčkom parlamentu ima 300 poslanika.