latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:48 | Autor: Večernje novosti

Kako da spriječite dijabetes

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa...

Kako bi se bolest koju s razlogom nazivaju tihi ubica, jer uništava sve organe, spriječila potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i špinat.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes.Potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kurkume, ali su prvi rezultati obećavajući.

Јagode bi trebalo jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt takođe su efikasni u prevenciji dijabetesa, ali isključivo nemasni. Eksperti vjeruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži resveratrol, koji pomaže funkciji šećera u krvi regulišući insulin. Treba ga piti umjereno, jednu čašu uz ručak.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osjetljivost na insulin.

Јabuke sadrže antocijanin koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Špinat je bogat hranljivim materijama. Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje špinata dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.