latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:01 | Autor: RTRS

Fondovi izgubili spor protiv Republike Srpske težak 60,7 miliona KM

Okružni privredni sud Banjaluka odbio je tužbu sedam zatvorenih investicionih fondova koji su smatrali da su oštećeni u postupku privatizacije i po tom osnovu tražili da im Republika Srpska, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Brčko Distrikt isplate više od 60,7 miliona maraka sa zateznom kamatom, objavio je poslovni portal capital.ba.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Republiku Srpsku, odnosno Vladu RS, IRB RS, Brčko Distrikt, radi neosnovanog bogaćenja, tužili su zatvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom “BLB profit“, “BORS invest fond“, “Cepter fond“, “Kristal invest“, “Polara Invest Fond“, svi iz Banjaluke, te “Јahorina Konseko invest“ iz Pala i “Invest nova fond“ iz Bijeljine, navedeno je u presudi.

Ukupna vrijednost spora bila je 60.740.010 maraka, a fondovi su zahtjevali isplatu različitih pojedinačnih iznosa sa zakonskom zateznom kamatom “u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate, računajući od podnošenja tužbe do konačne isplate“.

Zahtjevana je i naknada parničnih troškova. Sud je međutim odbio tužbeni zahtjev, a fondove obavezao da tuženoj RS – Vladi RS nadoknade troškove postupka u iznosu od 28.000 KM, a Brčko Distriktu u iznosu od 20.136 KM, sve u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude, pod prijetnjom izvršenja.

(Izvor: capital.ba)