latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:08 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Ustavni sud će odlučivati o referendumu i popisu (VIDEO)

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postigla saglasnost o objavljivanju rezultata popisa, kao ni referendumu, najavljenom za 25. septembar.
Zajednička komisija Vijeća naroda i NS RS - Foto: RTRS
Zajednička komisija Vijeća naroda i NS RSFoto: RTRS

Tako će i Zakon o popisu i Odluka o održavanju referenduma o Danu Republike, epilog dobiti u Ustavnom sudu Srpske.

Bošnjaci smatraju da su preglasani po obje tačke, dok iz Srpske poručuju da nema preglasavanja, koje je na sceni samo u institucijama BiH. Bošnjaci tvrde da su odluke Parlamenta Srspke o objavljivanju popisa i održavanju referenduma o Danu Republike politički, a ne pravni akti.

Potpredsjednik Parlamenta Nenad Stevandić, kaže da nije bilo preglasavanja, jer su sve odluke donesene sedam na prema dva. Ističe da je na ovaj način osporena mogućnost kluba Bošnjaka da nametnu svoje mišljenje i stavove, klubovima Srba, Hrvata i ostalih naroda, i tako ospore akte koje su svi zajedno donijeli u Narodnoj skupštini.

Datum obilježavanja Dana Republike i dalje je trn u oku Bošnjacima -zbog čega je Zajednička komisija najviše i raspravljala o ovom pitanju. Nenad Stevandić ističe da nije postojala racionalna osnova za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, već iracionalna netrpeljivost i srbofobija prema svemu što predstavlja srpski narod. Odluka o održavanju referenduma, drugim narodima ništa ne osporava, niti nameće - jasan je Stevandić.

"Takođe, ovom odlukom branimo demokratska načela i evropske vrijednosti nasuprot šerijatskim načelima nametanja i ugnjetavanja jednog naroda od strane drugog. Zaključak je da onaj ko ne poštuje i ne uvažava Republiku Srpsku ne treba da traži od nje da poštuje i uvažava BiH", smatra Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić protivi se ovome: "Mislim da su ovo dva koraka unazad što se tiče demokratije na ovim prostorima. Јa smatram da se Dan Republike Srspke treba tražiti u nekom datumu koji će biti prihvaćen od većine".

A upravo ta većina je kamen spoticanja. Bošnjaci u Srpskoj osporovaju korišćenje iste one metodologije, po kojoj su došli do rezultata popisa, koji su pokazali da su baš oni većinski narod u BiH. Stevandić ovo naziva najlicemjernijim pokušajem da se Srbima i Hrvatima ospori isto pravo, da popišu svoj narod u dijaspori. Kada bi to učinili, poručuje Stevandić, ispalo bi da u BiH živi hrišćanska većina.

"Mogli bi bez ikakvog problema, po onome što smo mi sada izračunali, da dodđemo do 58 procenta stanovništva, a da Bošnjaci padnu ispod 41 odsto", kaže Stevandić.

"Osnov pravni na koji su se predlagači pozvali uopšte ne stoji i nemaju tu nadležnost. To ćemo mi zaista koristiti sva pravna sredstva da pobijemo", izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović.

Bošnjaci iz Srpske predmet su instrumentalizacije političkog Sarajeva, koje ih koristi kada želi konflikt, izjavio je, u Teleringu, predsjednik Milorad Dodik.

Kaže da je u BiH prisutna konstantna potreba Bošnjaka da budu jedini koji donose odluke. Kada zloupotrebljavaju instituciju Ustavnog suda BiH i sa stranim sudijama osporavaju Dan Republike, -to im ne smeta, a kada Srbi odluče da se zaštite referendumom -onda se osjećaju kao žrtve, kaže Dodik.

"Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ako je to neko stavio na dnevni red onda su to postavili Bošnjaci. Onda je to postavio Bakir Izetbegović svojom apelacijom i dvojica sudija muslimana koji su zajedno sa strancima koji su donijeli takvu odluku", rekao je predsjednik Srpske.

Priču o referendumu ne treba minimizirati, naglašava predsjednik Srpske, dodajući da je najjača snaga onih zakona iza kojih stoji volja naroda, a iza Dana Republike, na referendumu, 25. septembra staće narod Srpske, poručio je predsjednik.