latinica  ћирилица
28/07/2016 |  21:33 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska izložena neviđenom pritisku

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je u Istočnom Sarajevu da je Srpska danas izložena neviđenom pritisku "udruženog poduhvata koji čine u sarajevskoj čaršiji oni na sarajevskim sećijama", zajedno sa međunarodnim predstavnicima.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

On je večeras rekao da bi u Sarajevu željeli da BiH bude zemlja dominacije jednog naroda, dominacije i prava jednog političkog mišljenja, jednog političkog stava koji će uvijek da bude na prvom mjestu - interes Bošnjaka muslimana.

"To je pokušaj da se stvori drugačija arhitektura zemlje u kojoj neće i ne može biti slobode. Međunarodna zajednica provodi krajnje nepravednu politiku prema Republici Srpskoj", upozorio je Đokić na predstavljanju kandidatske liste SP Istočno Novo Sarajevo.

Đokić kaže da je Republika Srpska u ovoj i u posljednje tri godine strašno finansijski oštećena od Sarajeva.

On je rekao da na nivou BiH brinu samo o tome kako da potroše pare, a ne birnu o prihodima, dok Republika Srpska i Federacija BiH brinu kako da stvore novac.

Đokić je podsjetio da se već treću godinu komplikuje pitanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i da se od Republika Srpske, da bi dobila novac, traži da pristane na ucjene – da prihvati mehanizam koordinacije u kojem će njeni predstavnici biti preglasavani u zajedničkim tijelima, da prihvati rad u zajedničkim institucijama u kojima više neće imati mogućnost i pravo da zaštiti svoje interese onako kako ih treba štititi.

On je naveo da je BiH jedina zemlja kojoj je Rusija bila spremna da klirinški dug isplati u novcu zahvaljujući lobiranju Republike Srpske, ali da je i to spriječeno.

"Taj novac ne daju ni FBiH iako je i njima prijeko potreban, čak i više nego Republici Srpskoj samo da bi dokazali da Srpska ne može finansijski da funkcioniše i da kao takva zajednica ne može ni da opstane", pojasnio je Đokić.

On kaže da se premijer FBiH Fadil Novalić u razgovorima žalio da je Federaciji BiH taj novac prijeko potreban, ali da ne može ništa da učini jer je SDA tako rekla.

Prema njegovim riječima, sve to sadašnji predstavnici Republike Srpske u BiH podržavaju, jer hoće da izazovu što teže stanje u Srpskoj kako bi pokazali da je vlast loša i kako ne zna upravljati.

"Oni ustvari tako kažnjavaju narod. I nije prvi put da nas ta grupacija stranaka ili ona koja je najjača u njoj – SDS, najgrublje kažnjava zarad svojih političkih ciljeva i interesa", tvrdi Đokić.

Prema njegovom mišljenju, tako ponizno i poltronski kako se ponašaju Srbi koji sada sjede u institucijama BiH nikada poslije rata nisu se odnosili predstavnici Republike Srpske.

"Ovi naši često daju i ono što čak nekad od njih i ne traže. A sve to rade nebi li finansijski iscrpili Republiku Srpsku i doveli nas u poziciju da molimo za pomoć", naglasio je Đokić.

Prema njegovom mišljenju, tako je Bakir Izetbegović postao ključna ličnost, a Sud BiH koristi protiv onoga ko mu se suprotstavi.

"Tako se Fahrudin Radončić mnogo kočoperio, suprotstavljao i borio protiv SDA, a kad su mu rekli da će tri godine robovati ukoliko se ne smiri, on se smirio", pojasnio je Đokić.