latinica  ћирилица
28/07/2016 |  23:01 | Autor: SRNA

SP: Predstavljeni kandidati za lokalne izbore

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je večeras da je namjera socijalista da se na lokalnim izborima učvrsti koalicija sa SNSD-om i DNS-om, a u Istočnom Sarajevu pobjeda sa svim zajedničkim načelničkim kandidatima i osvajanje koalicione većine u svim gradskim opštinama, da bi se preuzelo upravljanje gradom.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

On je na predstavljanju kandidatske liste SP Istočno Novo Sarajevo istakao da bi time bio napravljen taj dugo poželjan, ali dugo vremena nedostajući most između Banjaluke i Istočnog Sarajeva, da institucije Republike Srpske i u ovom području imaju snažniji uticaj u kreiranju razvojnih politika.

"Želimo da promjenom vlasti na lokalu kažemo na kojoj strani je narod i izvršimo još snažniji pritisak na srpske predstavnike u Sarajevu da, ukoliko ne uspijemo da ih promijenimo dok traje mandat, budu svjesni da ih narod ne podržava, nego da moraju da sarađuju sa Banjalukom, sa Vladom Srpske i da svaku ključnu odluku ne mogu donijeti bez konsultacija sa nama", naglasio je Đokić.

On kaže da je zadovoljan onim što je prethodnih godina urađeno na razvoju SP na području Istočnog Sarajeva.

"Na našim listama se nalaze kvalitetni i ugledni ljudi u lokalnoj zajednici. Njihov osnovi zadatak će i narednih godina biti promocija humanističkih vrijednosti, težnja što bržem ekonomskom rastu, obezbjeđenje što više posla za nezaposlene, izgradnja društva socijalne pravde, jednakosti, solidarnosti", naveo je Đokić.

Ističući da koalicija SNSD-DNS–SP čvrsto stoji u Republici Srpskoj i da će tako ostati i u budućnosti, Đokić je rekao da je želja da imaju što jači uticaj.

"I na prošlim izborima smo osvojili znatno veći broj glasova pojedinačno u opštinama, ali nismo tada išli koordinisano i zajedno za načelnike i to se negativno odrazilo na ukupan rezultat. Ovaj put idemo zajedno i uvjeren sam da ćemo imati načelnike opština koji predstavljaju stub oko kojeg se lakše formira većina", pojasnio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ova koalicija i SP kao njen dio potpuno su svjesni onoga što dolazi i šta treba da rade.

"Spremni smo da izađemo pred narod i zatražimo da nam da mnogo veću podršku od one koju nam je davao do sada. Odlučni smo u namjeri da nastavimo dinamičan rast i razvoj ovog kraja. U ovom periodu vršenja vlasti na nivou Republike Srpske pokazali smo maksimalnu odgovornost prema ovom kraju kroz bivši FAMOS, a sada MOFAS. Pokazali smo da brinemo o ljudima, radnicima i da želimo što više radnih mjesta", naglasio je Đokić.

On je istakao da su socijalisti na ovom lokalnom primjeru pokazali da kao partija znaju da pronađu rješenja i vrlo složen problem da pretvore u rješenje.

"FAMOS je bio propalo preduzeće kojem je prijetilo da bude likvidirano, a ono danas radi u drugom obliku, ima 100 proizvodnih radnika za mašinama, uz mogućnost da se taj broj povećava u narednom periodu. Želimo da i druga preduzeća vratimo u život. Tu politiku ćemo nastaviti i u narednom periodu. Borba za ekonomski rast i razvoj je prioritet iznad svega", poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, industrijska proizvodnja u Srpskoj raste, ukupan broj zaposlenih se povećava, a broj nezaposlenih smanjuje.

"Samo u ovoj godini ćemo za nova radna mjesta obezbijediti 26 miliona KM podrške", podsjetio je Đokić.

Večeras su novim članovima SP Istočno Novo Sarajevo uručene članske karte, a nosilac stranačke liste za ovu opštinu na predstojećim lokalnim izborima i predsjednik Regionalnog odbora SP Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Pajić rekao je da ih je u protekla dva mjeseca stranci pristupilo oko 120.