latinica  ћирилица
29/07/2016 |  16:21 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Mirjanić: Napraviti centar za ovčarstvo(VIDEO)

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić , posjetio je opštinu Kneževo, gdje je razgovarao s predstavnicima opštine, poljoprivrednih zadruga i udruženja.
Stevo Mirjanić u Kneževu - Foto: RTRS
Stevo Mirjanić u KneževuFoto: RTRS

S poljoprivrednim proizvođačima razgovarano je o omogućavanju boljeg plasmana domaće proizvodnje, podsticajima i načinu na koji bi se prirodni resursi i proizvodni kapaciteti ove opštine što bolje iskoristili. Inicirano je i otvaranje Centra za ovčarstvo u Kneževu.

Farma Rodoljuba Banovića iz Imljana, 30-ak kilometara udaljenih od Kneževa, broji 230 ovaca i 18 krava. U njihovom domaćinstvu kaže, sve je domaće. Od nadležnih očekuju bolji plasman za sir.

Razgovarno je i o formiranju Centra za ovčarstvo u Kneževu, koji bi, ujedinio struku i proizvodnju.

Ministar Mirjanić kaže da bi se tu razmjenjivala mišljenja o načinu proizvodnje, uslovima proizvodnje, tržištu, primarnoj proizvodnji, preradi i slično i na taj način dala bi se podrška ukupnoj animalnoj proizvonji u RS.

Predstavnici opštine su ministru ukazali, osim na probleme u poljoprivredi i na izostanak sredastava od šumskog gazdinstva.

To nam čini veliki problem jer bez tih sredstava ne možemo funkcionisati ona nam čine 20% godišnjeg budžeta, kaže Goran Borojević.

Iz Ministarstva poljoprivrde i obećanje da će podržavati stočarsku proizvodnju. Nastojaće da se u Kneževu započne sa značajnijom proizvodnjom mesa po sistemu krava-tele, koji već bilježi dobre rezultate u opštinama poput Kalinovika, Laktaša, Ribnika.