latinica  ћирилица
29/07/2016 |  17:04 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Sistem protivgradne preventive - na području više opština ispaljeno 66 raketa

Zbog nestabilnog vremena sistem protivgradne preventive Republike Srpske juče je cijeli dan bio u mobilnom stanju. Na području više opština ispaljeno je 66 protivgradnih raketa.
Poljoprivredna proizvodnja u Kukuljama - Foto: RTRS
Poljoprivredna proizvodnja u KukuljamaFoto: RTRS

I pored intenzivnog dejstva sugradica je načinila štetu u srbačkom selu Kukulje.

Iako u protivgradnoj zaštiti kažu da sugradica registrovana u atarima sela Kuklje nije mogla načiniti veću štetu poljoprivrednici drugačijeg mišljenja.

-Vidite i sami da je šteta ogromna i da je 100 posto sve uništeno od 6 dunuma bostana , kaže Siniša Ilibašić iz Kukulja.

U protivgradnoj preventivi kažu da su blagovremenim dejstvom na cijelom branjenom području veća šteta spriječena.

-Ukupno je sa 29 stanica razmještenih na teritoriji grada Banjaluka, Prijedor Derventa, Gradiška, Gradačac i Bijeljina ispaljeno 66 raketa, dok tokom noći nije bilo kriterijuma za upotrebu protivgradnih raketa, kaže Tihomir Dejanović potparol ЈP ,,Protivgradna preventiva Republike Srpske.

Šteta nije zabilježena kod povrtara koji su proizvodnju organizovali u plastenicima.

-Šteta je mala jer je ostala jedna bočna strana otvorena ali to je zanemarivo i ipak je plastenik zaštitio sve , kaže Goran Brkić iz Kukulja.

Kolika je stvarna šteta znaće se poslije obilaska područja od strane opštinske komisije ,ali samo u gazdinstvima koja se prijave u Odjeljenju za privredu opštine Srbac.