latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:55 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Mirjanić: "Mlijekoprodukt" podržava poteze Vlade u vezi sa SSP-om proizvodnju (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić, boravio je u radnoj posjeti preduzeću „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice.
Stevo Mirjanić - Foto: SRNA
Stevo MirjanićFoto: SRNA

Postignut je dogovor, da se u narednom periodu još više ojača spona između “Mlijekoprodukta“ kao prerađivačkog kapaciteta te primarnih proizvođača.

Ministar poljoprivrede još jednom je ponovio da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo apsolutno podržati primarnu proizvodnju a samim tim dati sigurnost ovoj kompaniji kada je riječ o preradi i plasmanu proizvoda na domaće i strano tržište.

Kada je riječ o pravilniku koji obuhvata dio o kvalitetu mlijeka, dogovoreno je da se on mora i dalje provoditi, a kada je riječ o podsticajima, oni sigurno neće izostati, poručuje resorni ministar.

"S druge strane kada je riječ o podsticajima, podsticaji će biti u primarnoj proizvodnji onako kako je to predviđeno pravilnikom i tu nema nikakve dileme i biće isplaćivano saglasno našim mogućnostima i likvidnosti budžeta RS", rekao je Mirjanić.

Tema razgovora bila je i analiza koju bi trebalo da sačini Svjetska banka na osnovu dogovora s predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom i institucijama Republike Srpske, a koje se tiču nadoknade gubitaka poljoprivrednicima Srpske koji bi eventualno nastali prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije.

"Taj sastanak je zakazan za 9. avgust kao što vam je poznato mi smo dogovorili na tom sastanku, razumije se predsjednik Dodik i ministar poljoprivrede Njemačke da Svjetska banka napravi jednu analizu, negativnih efekata primjene tog sporazuma", dodao je resorni ministar.

Mirjanić je rekao da je postignut dogovor o ukidanju zaštitnih mjera za izvoz voća u zemlje Evropske unije, te da bi ovaj dogovor trebalo da stupi na snagu u što kraćem roku.