latinica  ћирилица
31/07/2016 |  13:01 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Crkva na najvišoj tački opštine Gacko (VIDEO)

U selu Čemerno, na najvišoj tački opštine Gacko, episkop Grigorije osveštao je novoizgrađenu crkvu Svete Petke. Ovo je prvi vjerski objekat koji je napravljen na ovom prostoru. Ktitor crkve je mladi Dušan Kekić, čiji su preci porijeklom sa ovih prostora.
Osveštan Hram Svete Petke u Čemernu - Foto: SRNA
Osveštan Hram Svete Petke u ČemernuFoto: SRNA

Iako se Čemerno pominje još u petnaestom vijeku, tek prošle godine počela je gradnja prve crkve u ovom mjestu.

Tridesetjednogodišnji Dušan Kekić, postao je najmlađi ktitor u Eparhiji zahumsko-herecgovačkoj i primorskoj. Kaže da je ovim ispunio zavjet dat još u djetinjstvu, da napravi crkvu u rodnom mjestu svojih pradjedova. Јednogodišnji Petar, Dušanov sin, prva je beba krštena u ovom hramu.

Crkva je napravljena po ugledu na prvobitnu kapelu na Lovćenu. Od kako je porušena stara Njegoševa kapela, ovo je šesnaesti pravoslavni hram koji je napravljen po ugledu na nju.

U prigodnoj besjedi vladika Grigorije rekao je da iako planina Čemerno ima pomalo „strašno“ ime, ona je zapravo lijek i spasenje za sve nas.

"Vjerujem da u srcima svih vas postoji neka božanska pjesma koja vam okriva da smo na čudesan način izvedeni na ovu goru, goru preobraženja, goru našeg iscjenjenja, goru našeg ponovnog ispravljenja", rekao je vladika Grigorije.

Izgradnja hrama veliki je događaj za cijelu Eparhiju, a posebno mještane ovog sela.

Svojim prilozima, gradnju su pomogli mještani Čemerna, opština Gacko, preduzeće RiTE.

Ktitor Kekić najavio je i nova ulaganja u ovo mjesto, prije svega obnovu škole.