latinica  ћирилица
02/08/2016 |  08:35 | Autor: SRNA

Florida: Novi slučajevi zaraze virusom zika

Američki centri za kontrolu bolesti izdali su upozorenje trudnicama da ne putuju u saveznu državu Florida, na jugoistoku zemlje, gdje su prijavljeni novi slučajevi zaraze virusom zika, koji izaziva mikrocefaliju i ozbiljna oštećenja mozga kod novorođenčadi.

Nadležni su zabilježili 10 novih slučajeva zike na Floridi, što znači da ih sada ukupno ima 14, zbog čega je guverner te države Rik Skot tražio federalnu pomoć za borbu protiv širenja virusa.

Skot je istakao da su svi zaraženi u Floridi dobili virus od lokalnih komaraca.

Američki zdravstveni radnici su još prije nekoliko mjeseci upozoravali na moguću pojavu zike, ali Kongres još nije odobrio fondove za borbu protiv komaraca.

"Četiri osobe su najverovatnije dobili virus od ujeda komarca. To znači da je Florida postala prva država u našoj zemlji u kojoj je zabilježen lokalni prenos zike", rekao je Skot, prenio je Glas Amerike.

Do sada ni jedan dolar nije izdvojen za borbu protiv zike.

Senat se prvobitno složio da se odvoji oko milijardu dolara, ali poslije pregovora većinski republikanskog Predstavničkog doma i Senata sastavljen je zakonski prijedlog sa odredbama, koje demokrate nisu mogle da podrže, a koje se odnose na abortus, ekologiju i isticanje Konfederacijske zastave.

Demokrate iz Senata blokirale su zakonski prijedlog prije nego što se Kongres raspustio na sedam nedjelja, a članovi obe partije optuživali su jedni druge.