latinica  ћирилица
03/08/2016 |  15:24 | Autor: SRNA

Srebrenica: Počeo program zdravstvene zaštite Roma

Udruženje "Romska suza" iz Srebrenice počelo je da realizuje tromjesečni projekat "Unapređenje zdravstvenog stanja romskih porodica kroz preventivne i specifične programe", koji finansira Fond Otvoreno društvo BiH.
Јasmina Hakić - Foto: SRNA
Јasmina HakićFoto: SRNA

Menadžer Udruženja Јasmina Hakić rekla je da je cilj programa da se za 25 do 30 odsto smanji mortalitet, uz uslov da se na ljekarske preglede i edukativne sesije odazove 70 odsto pozvanih žena iz 25 romskih porodica ili 80 Roma iz bratunačke i srebreničke opštine koje obuhvata "Romska suza".

"Želimo podići svijest o značaju zdravstvene prevencije i stvoriti uslove za redovne zdravstvene preglede Roma", rekla je Hakićeva.

Ona je istakla da je cilj da se za 20 odsto smanji broj oboljenja grlića materice kod Romkinja u ove dvije opštine zahvaljujući redovnim preventivnim pregledima.

"Stručni volonteri radiće na terenu sa romskim porodicama, prikupljati podatke o zdravstvenom stanju pripadnika romskih zajednica u ovim opštinama, distribuisati promotivni materijal i informisati romsko stanovništvo o svim negativnim uticajima koji dovode do smrtnosti zbog neredovnih i neblagovremenih ljekarskih pregleda i korišćenja terapija", pojasnila je Hakićeva.

Ona je dodala da će nakon rada na terenu i analize prikupljenih podataka biti organizovan okrugli sto na kome će biti predstavljen Program zdravstvene zaštite Roma za naredni period.

Realizaciju ovog projekta podržali su i opština Srebrenica i kancelarija OEBS-a u ovom mjestu.