latinica  ћирилица
03/08/2016 |  16:19 | Autor: Nezavisne

Britanci uvjereni da su napokon otkrili dvorac kralja Artura (VIDEO)

Dvorac Kralja Artura? - Foto: Screenshot/YouTube
Dvorac Kralja Artura?Foto: Screenshot/YouTube

Misteriozno porijeklo arheološkog nalazišta povezanog s legendom o Kralju Arthuru, upravo je postalo još zanimljivije.

Naime, arheolozi su otkrili impresivne ostatke vjerovatne kraljevske palate kod sela Tintagel u Kornvolu.

Vjerovatno je riječ o sjedištu vladara jugozapadnog britanskog kraljevstva Dumnonia iz šestog vijeka, piše britanski Independent.

Stručnjaci vijekovima raspravljaju je li kralj Arthur bio stvarni lik ili tek narodna legenda koja se toliko ustalila da su ljudi uvjereni da je stvaran.

Otkriće kraljevskog dvorca, koji vjerovatno potiče iz ranog srednjeg vijeka, kod Tintagela moglo bi obnoviti neke nove prepirke.

Među stručnjacima će se zasigurno povesti nova rasprava, najviše zato što je, prema legendi, Artur sin britanskog kralja i prekrasne žene lokalnog vladara iz Tintagela.

Palata, koju su otkrili arheolozi, izgrađena je u petom ili šestom vijeku što bi je smjestilo otprilike u isto razdoblje u kojem je kralj Artur navodno živio.

Bila slučajnost ili ne, otkriće novih dokaza o jednoj od najpoznatijih britanskih i svjetskih legendi, zasigurno će stvoriti novi talas popularnosti među turistima i stručnjacima tokom posjete Kornvolu.

Čak i ako se ispostavi da nije riječ o dvorcu povezanom s kraljem Arturom, otkriće je svejedno od istorijske važnosti.

Prva je to velika građevina otkrivena u Velikoj Britaniji koja datira iz petog ili šestog vijeka.

Iskopi su otkrili masivne zidove široke po metar, stepenice i čvrsto građene popločane podove. Neke od zgrada dvorca su relativno velike.

Od dvanaestak otkrivenih zgrada u posljednjih nekoliko mjeseci, dvije su oko 11 metara duge i čak četiri metra široke.

Stanari dvorca izgleda su luksuzno živjeli. Pronađeni su ostaci keramike i stakla koje ukazuju da su koristili vino iz zapadne Turske i maslinovo ulje iz Tunisa.

Osim toga, koristili su i keramičke tanjire i zdjele uvezene iz zapadne Turske i Sjeverne Afrike. Uz obroke su ispijali vina iz obojenih staklenih čaša napravljenih u Francuskoj.

"Otkriće zgrada visokog statusa, potencijalnog kompleksa kraljevskog dvorca, kod Tintagela mijenjaju naše razumijevanje čitavog arheološkog nalazišta. Pomažu nam otkriti intrigantnu priču o tome kakav je život bio u tako važnim mjestima nedugo nakon raspada rimske vlasti u Velikoj Britaniji", rekao je Vin Skut iz "English Heritage" instituta.

Osim života na kraljevskom dvoru, bitne su i informacije o političkom životu zapada Britanskih otoka nakon što su istok i sjever zauzela germanska plemena iz današnje Njemačke i Danske.

Prema svemu sudeći, vladari Kornvola, domaći Bretoni, održavali su političke veze s njihovim nekadašnjim vladarima iz Rima.

Pretpostavlja se da su Rimljani uložili jako puno truda u održavanje dobrih odnosa s Kornvolom zbog njihovih bogatih nalazišta kositra koji su Rimljani koristili u izradi bronze. Neki istorijski dokazi govore o tome da je Rim očekivao skori povratak u Veliku Britaniju.

Postoje čak i dokazi da su rimski kraljevi slali novac Britancima više od vijeka nakon napuštanja britanskih ostrva. Nalazište kod Tintagela otvoreno je za javnost, a poznato je i po ruševinama dvorca iz trinaestog vijeka.