latinica  ћирилица
03/08/2016 |  19:57 ⇒ 04/08/2016 | 10:39 | Autor: Večernje novosti

Kakao smanjuje stres, podiže raspoloženje

Pokazalo se da su žene koje su tri mjeseca pile po šoljicu dnevno, zahvaljujući antioksidansima sadržanim u kakaou imale baršunast ten i zategnutiju kožu. I to nije sve...
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Kakao nije samo ukusno nego i ljekovito okrepljenje. Dokazano je da zbog bogatstva flavanolom povoljno utiče na elastičnost arterija i vena. U isto vrijeme, pokazalo se da su žene koje su tri mjeseca pile po šoljicu dnevno, zahvaljujući antioksidansima sadržanim u kakaou imale baršunast ten i zategnutiju kožu. I to nije sve.

Mnogobrojne naučne studije su potvrdile da kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Tu se ujedno krije i odgovor na pitanje zašto depresivni ljudi "satiru" crnu čokoladu u ogromnim količinama.

A istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Šolja ovog napitka dnevno sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška, koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.