latinica  ћирилица
03/08/2016 |  20:00 | Autor: TANЈUG

"Pokemon Go" mijenja život autistične djece

Igrica za pametne telefone, "Pokemon Go", promijenila je život mnogobrojne usamljene djece, posebno one koja boluju od autizma i kod njih je izazvala proboj socijalne barijere, tvrde stručnjaci.
Pokemon - Foto: RTRS
PokemonFoto: RTRS

Sedamnaestogodišnji Adam je jedan od njih i prethodnih pet godina je radije ostajao u kući i igrao igrice na kompjuteru.

Sa dolaskom Pokemona stari način zabave zamijenio je šetnjom po ulicama loveći mala virtuelna stvorenja, što ga je nešto kasnije ohrabrilo da se sve više kreće među ljude, da više razgovara i da se igra sa svojim kučetom, prenosi BBC.

Smatra se da je ova igra, koja predstavlja mješavinu realnog i virtuelnog svijeta, pomogla djeci koja pate od ove bolesti, da se opušteno kreću u javnosti, steknu samopouzdanje i kvalitetniji život.

Adamova majka DŽan Brakvort, izjavila je da je ova igrica pomogla njenom sinu da izađe iz kuće, povrati samopouzdanje i nekadašnje ponašanje, i dodala: "Osjećam kako mi se veći dio mog sina vratio".

Ona je navela da je Adam u početku pomalo izlazio, pa je dobio želju da ide na fakultet, a da sada želi da izlazi svako veče.

Inače, ovaj dječak je anksiozan već nekoliko godina. Međutim, od kada je instalirao Pokemon igricu na svom telefonu, sve više se primjećivala razlika u njegovom ponašanju, a vjeruje se da će ovih promjena na bolje biti sve više.