latinica  ћирилица
12/08/2016 |  12:58 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Čubrilović: Srpska ostvarila zakonske obaveze prema Ustavnom sudu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Srpska po pitanju održavanja referenduma o Danu Republike ostvarila svoje zakonske obaveze prema Ustavnom sudu BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Očekujem reagovanje Ustavnog suda BiH. Naravno da Republika Srpska ne bježi ni od kakvih razgovora i upravo razgovorom pokušava da rješava ta pitanja. Kao legalisti, mi poštujemo sve odluke Ustavnog suda BiH i na njegove odluke ćemo koristiti samo pravna sredstava, kao i do sada", poručio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, mnogi iz međunarodne zajednice nisu naklonjeni da Republika Srspka ima instituciju referenduma.

"Pitanje referenduma doveli smo do samog kraja. O pitanju referenduma oglasio se i Ustavni sud Republike Srpske kao najviša instanca i moramo pratiti pravni tok ovog posla", rekao je Čubrilović.

On je naveo da će održavanje referenduma koštati oko tri miliona KM, te da su pripreme za njegovo održavanje u poodmakloj fazi, čime je i Komisiji za sprovođenje referenduma olakšan rad.

"Važno je da je ispoštovana sva zakonska i pravna procedura i da više nema nikavih smetnji za održavanje referenduma 25. septembra. Smatram da po pitanju dana održavanja referenduma neće biti nikakvih odstupanja", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da svi koji kritikuju održavanje referenduma u Srpskoj o Danu Republike rizikuju da budu proglašeni protivnicima pravne države i demokratije jer je referendum najviši demokratski akt.

"Referendum koji je raspisan je i ustavan, i zakonit i demokratski, te kao takav nije smetnja nikome", rekao je Kuzmanović I ocijenio da ovaj referendum ne smeta nikome, te se kao takav nigdje ne može proglasiti neustavnim i antidejtonskim.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je juče da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.