latinica  ћирилица
12/08/2016 |  16:40 ⇒ 16:42 | Autor: RTS

Grenlandska ajkula može da živi četiri vijeka!

Ogromna, spora grabljivica iz hladnih dubina Atlantskog okeana možda predstavlja najstarijeg kičmenjaka na planeti, sa životnim vijekom od nevjerovatnih 400 godina.
Grenlandska ajkula može da živi četiri veka! - Foto: RTS
Grenlandska ajkula može da živi četiri veka!Foto: RTS

Njen izuzetno spor rast – oko centimetar godišnje – doveo je naučnike do zaključka o njenom dugom životnom vijeku, a nedavno istraživanje prvi put je objavljeno u časopisu Grenland šark.

Danski morski biolog Јulije Nilsen ističe da je radiokarbonska analiza očnog sočiva ajkule utvrdila da najstarija od 28 ajkula koje su proučavane, ima vjerovatno oko 392 godine.

Zapanjujuće je da ženke nisu dostigle seksualnu zrelost do 134. godine. Dužine pet i po metara, ona je jedna od najvećih mesoždera među ajkulama.

Nilsen, koji je trenutno na doktorskim studijama Univerziteta u Kopenhagenu i koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Sajens, naglašava da bi rezultati trebalo toj ajkuli da donesu zasluženo poštovanje.

„Ova vrsta je potpuno zanemarena, a samo nekoliko naučnika u svijetu radilo je sa tom vrstom. Naši rezultati pokazuju da bi, iako je neizvesnost velika, trebalo uzeti u obzir da je riječ o najstarijem kičmenjaku na svijetu“, dodaje Nilsen, naglasivši da je kičmenjak sa najdužim životnim vijekom do sada bio grenlandski kit, čiji je životni vijek dug 200 godina.

Grenlandske ajkule imaju debelo izduženo tijelo, okrugli nos, relativno malo leđno peraje, kožu poput šmirgle, sive ili crno-braon boje. Spori su plivači i skoro su slijepe, ali su sposobni lovci, jedu ribu i morske sisare.