latinica  ћирилица
15/08/2016 |  14:51 | Autor: novosti.rs

Spavanje na boku je dobro za mozak

Najbolje je spavati na boku jer u ovom položaju mozak lakše obnavlja ćelije.
Spavanje - Foto: arhiv
SpavanjeFoto: arhiv

Položaj u kojem spavamo može da utiče na našu ličnost, dobro raspoloženje i zdravlje našeg mozga, tvrde američki naučnici.

Studija koju su radili istraživači sa Medicinskog univerziteta "Stoni Bruk" pokazala je da je najbolje spavati na boku jer u ovom položaju mozak lakše obnavlja ćelije, kao i da je rizik od dobijanja Alchajmera i drugih neuroloških bolesti manji kod onih koji ovako spavaju.

Kako bi utvrdili na koji način likvor doprinosi odbacivanju loših ćelija koja mogu da oštete mozak, istraživači su radili testove na glodarima i posmatrali njihov položaj spavanja.

Tokom studije, naučnici su putem magnetne rezonance posmatrali procese koji se događaju u mozgu glodara dok su oni u snu. Glodari su spavali u tri pozicije, bočno, na stomaku i na leđima.

Posmatrajući ih naučnici su otkrili da je spavanje u bočnom položaju najefikasnije za odmaranje mozga i izbacivanje metaboličkih otpadnih proizvoda koji se stvaraju u njemu dok je tijelo budno.

Osim toga, navode istraživači, ova pozicija za "padanje u san" značajno može da smanji neurološke pormećaje.

Neke ranije studije pokazale su da osobe koje spavaju na boku lakše zaspe, s obzirom na to da su mnoge vrste demencije povezane sa poremećajem spavanja, stručnjaci savjetuju ovaj položaj kao idealan za dobro zdravlje mozga.