latinica  ћирилица
16/08/2016 |  16:18 | Autor: vecernjenovosti

Maslinovo ulje štiti srce i želudac

Bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima, maslinovo ulje je izuzetno zdrava, hranljiva i ljekovita namirnica.
Ulje (Fotolia) - Foto: ilustracija
Ulje (Fotolia)Foto: ilustracija

Zahvaljujući niskom sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina, otpornije je na visoke temperature od drugih vrsta biljnih masnoća, zbog čega ga nutricionisti posebno preporučuju za kuvanje i prženje.

A ako svakog jutra uzmete po kašiku ovog ulja, zaštitićete želudac od moguće pojave čira, kažu stručnjaci za tradicionalnu medicinu. Mućkanje maslinovog ulja u ustima, ujutru poslije pranja zuba, predstavlja odličnu zaštitu od parodontoze.

Maslinovo ulje takođe povećava nivo dobrog holesterola koji čisti arterije i na taj način štiti srce, dok visoke koncentracije vitamina E sprečavaju pojavu štetnih slobodnih radikala.

Dokazano je da žene koje svakodnevno uzimaju maslinovo ulje smanjuju rizik od dobijanja raka dojke za 45 odsto.

Da biste bili sigurni da ste odabrali kvalitetno ulje od maslina, prilikom kupovine obavezno provjerite da li na etiketi piše extra vergine. Ova etiketa označava da je ulje iscijeđeno iz svježe ubranih maslina i da ne sadrži nikakve hemijske aditive.