latinica  ћирилица
16/08/2016 |  19:19 | Autor: Mondo

Virusi su opasniji ujutru

Evo zašto je veća vjerovatnoća da virus "zakačite" ujutru, naročito ako radite u smjenama.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ko rano rani, dvije sreće grabi, a noćne ptice "grabe" - viruse. Novo istraživanje pokazalo je da "poremećen" unutrašnji časovnik slabi našu sposobnost da se odbranimo od infekcija.

Istraživanje sprovedeno na Kembridžu pokazalo je da su virusi deset puta "efikasniji" ako zaraza krene u ranim jutarnjim satima, prenosi Bi-Bi-Si. Studija je pokazala i da su infekcije opasnije ako se uobičajeni bioritam čovjeka poremeti, zbog rada u smjenama ili putovanja u drugu vremensku zonu na primjer.

Radi se o tome da razmnožavanje virusa zavisi od ćelijskih mehanizama koji se dramatično mijenjaju tokom 24 sata, prateći obrasce koje nazivamo bioritam. Kad je bioritam poremećen iz bilo kog razloga, tijelo je "zaključano" u stanju koje omogućava lakše razmnožavanje virusa.

Tokom ovog istraživanja, miševi su zaraženi virusima gripa i herpesa. Oni koji su inficirani ujutru imali su nakon 24 sata deset puta višu koncentraciju virusa od onih koji su zaraženi u večernjim satima.

- Virusu su potrebni svi mehanizmi u određeno vrijeme, ako se to ne desi, virus možda i neće djelovati. Ali, u jutarnjim satima se čak i manja infekcija može brzo proširiti organizmom - kaže vođa istraživačkog tima dr Akileš Redi, dodajući da bi se ovo otkriće moglo primijeniti u kontroli velikih epidemija.