latinica  ћирилица
17/08/2016 |  21:59 | Autor: Agencije

Zakonom regulisati rad solarijuma

Nauka ima prilično jasan stav što se solarijuma tiče: brojne studije kažu da povećavaju rizik od raka kože, jer UV zračenja dodiruju dio kože koji je najosjetljiviji na ovu bolest.
Solarijum (ilustracija) -
Solarijum (ilustracija)

Pojedine zemlje diskutuju o tome da li bi i vlade trebalo da se umiješaju i zabrane solarijume ili je to stvar ličnog izbora.

U nekim zemljama, poput Australije i Brazila, solarijumi su već zabranjeni, a nedavno je u SAD pokrenuta rasprava o regulaciji ovih poslovnih objekata.

Nova studija istražila je stavove žena od 18 do 30 godina koje posjećuju solarijume. Iako većina njih nije željela da se zabrane, studija je pokazala da bi korisnici voljeli da postoje ograničenja.

Neka od ograničenja uključivala bi zabranu korištenja solarijuma za djecu mlađu od 18 godina, te jasna upozorenja o rizicima korištenja koja bi korisnicima davalo osoblje solarija.

Ovo istraživanje moglo bi poslužiti kao smjernica donosiocima zakona u vezi sa solarijumima. Kako potpunu zabranu podržava tsamo 10 odosto ispitanih, malo je vjerovatno da će solarijumi biti potpuno ukinuti, ali za očekivati je da se, kako nauka daje nove dokaze o štetnosti vještačkog tamnjenja, donesu određena pravila i zabrane koje bi regulisale rad salona za tamnjenje.