latinica  ћирилица
18/08/2016 |  09:21 | Autor: B92

Alternativno liječenje raka u Njemačkoj odnijelo tri života

Troje pacijenata je umrlo, a dvoje se nalazi u teškom stanju, ubrzo nakon što su u njemačkoj alternativnoj bolnici primili navodni tretman za liječenje raka, iako nije prošao klinička testiranja, javljaju mediji, među kojima i ugledni naučni časopis Science.
Alternativna medicina - Foto: ilustracija
Alternativna medicinaFoto: ilustracija

Јedinjenje, u stručnim krugovima poznato kao 3-brompiruvat (3BP), izvorno je razvijeno na Univerzitetu DŽons Hopkins u Baltimoru. Pojedini naučnici smatraju da ima veliki potencijal, ali podaci o njegovoj bezbjednosti i efikasnosti za liječenje karcinoma čovjeka za sada su tek anegdotalne prirode.

Njemačka policija pokrenula je istragu 4. avgusta, nakon što su u klinici Biologiše kanker centrum u Brigenu, koju vodi alternativni praktičar Klaus Ros, nedugo nakon tretmana umrla dva pacijenta iz Holandije i jedan iz Belgije. Јoš dvoje bolesnika koji su prošli isti tretman liječeni su zbog stanja opasnog po život.

Policija i državni advokati u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji pozvali su sve pacijente koji su se liječili 3BP-om u istoj bolnici da se jave lokalnim stručnjacima. Do objave teksta u časopisu Science početkom nedjelje, javilo se njih 26.

Komentarišući prvi smrtni slučaj, Ros je na svojoj stranici objavio da je šokiran i da mu je žao što je stvoren utisak da bi za smrt mogla da bude odgovorna alternativna medicina.

Prema pisanju lokalnih medija, u Rosovu kliniku obično dolaze bolesnici koji nisu uspejli da se izliječe uobičajenim metodama, ili oni koji su željeli da izbjegnu hemoterapiju i zračenje. Za 10-dnevni tretman naplaćivano im je 9900 evra, a Ros je na svojoj veb-stranici reklamirao terapiju kao trenutno najbolju metodu za liječenje raka.

Stranica psiram.com je preminule pacijente u međuvremenu identifikovala kao 43-godišnjeg Јokea van der Kolka, 55-godišnju Lentje Kalens 55-godišnjeg Petera van Ovendorpa. Za sada nije poznato da li su bili u terminalnoj fazi raka.

Znalo se da 3BP može da bude opasan

3BP je jedno od sredstava iz kategorije glikolitičkih inhibitora koji se trenutno intenzivno ispituju kao moguća sredstva za liječenje raka, a zasnivaju se na hipotezi o tzv. Varburgovom efektu.

Ključna ideja terapije je da većina ćelija tumora pretežno stvara energiju pomoću visokih nivoa razgradnje glukoze.

Nivo glikolize u ćelijama zloćudnih tumora obično su i do 200 puta više nego u normalnim ćelijama.

Inhibitori glikolize poput 3BP trebalo bi da blokiraju ovaj proces i na taj način izgladnjuju ćelije tumora i izazivaju njihovo odumiranje. U tom smislu inhibitori glikolize trebalo bi da djeluju selektivno na ćelije tumora, pošteđujući zdrave.

Nakon pokretanja istrage, Rosove veb-stranice očekivano su bile ugašene. Međutim, prema pisanju portala sciencebasedmedicine.org, njemački ljekar alternativne medicine na njima je tvrdio sljedeće:

1. Da 3BP djeluje na energetski metabolizam ćelija tumora, čime uzrokuje njihovu smrt.
2. Da nije toksičan za zdrave ćelije i da stoga ne truje tijelo.
3. Da djeluje vrlo selektivno na ćelije tumora s povećanim potrebama za glukozom.
4. Da ne oslabljuje niti oštećuje obrambeni sistem tijela.
5. Da ne uzrokuje drastične nuspojave kakve uzrokuju hemoterapija i zračenje.

Zanimljivo je da sve tvrdnje koje iznosi Ros nisu lažne, ali se odnose na informacije koje su sakupljene istraživanjem metabolizma i eksperimentima o djelovanju 3BP na ćelije karcinoma i životinja.

Osim toga, tvrdnja da 3BP nije toksičan i da ne uzrokuje nuspojave ne stoji jer nisu sprovedena klinička istraživanja na ljudima koja bi to dokazala.

Konačno, a što je vrlo važno, njemački lljkar alternativne medicine nigdje ne spominje da 3BP efikasno liječi rak. Tako nešto ni ne može da tvrdi jer to takođe nije dokazano tokom kliničkih istraživanja na ljudima.

U studijama na pacovima i miševima 3BP je usporio razvoj tumora ili ih je smanjio. Istraživanja na ljudskim ćelijama u laboratoriji pokazala su da pojačava dejstvo sredstava koja se koriste u hemoterapiji.

Međutim, studije na životinjama takođe su jasno pokazale da u određenim režimima primjene može da bude toksičan.

Јedan od ključnih problema u pozadini ovog slučaja jeste činjenica da mnoge osobe koje se bave alternativnom medicinom, ili bolje rečeno praktičari, kako se u Njemačkoj obično nazivaju, u svojim klinikama kombinuju alternativnu medicinu, konvencionalne lijekove koji još nisu prošli sva potrebna testiranja i uobičajene metode liječenja poput hemoterapija ili zračenja.

Alternativni preparati nisu regulisani kao lijekovi, tako da ne prolaze klinička istraživanja koja bi dokazala njihovo dejstvo. Od njih se očekuje samo da ne uzrokuju opasne nuspojave.

Mnogi alternativni lijekovi, poput homeopatskih, udovoljavaju ovom zahtjevu jer često ne sadrže aktivne materije već djeluju uglavnom kao placebo. Ali problem nastaje kada se kao alternativni lijekovi koriste aktivne supstance koje nisu prošle testiranja. Alternativna liječenja takođe su problematična zbog toga što pacijenti često odustaju od medicinskih terapija koje bi mogle da im pomognu.

Plasiranje konvencionalnih lijekova i terapija na tržište je s razlogom skupo. Naime, poznato je da je u prosjeku potrebno uložiti više stotina miliona evra da neki lijek dođe do apoteka. Dobar dio tog iznosa odlazi na složeni proces istraživanja i kliničkih testiranja koji su nužni da bi se utvrdila efikasnost i sigurnost lijeka. Brojni pobornici alternative često ne vide, ili ne žele da vide da je ona vrlo unosan biznis, naročito jer su prihodi veliki, a ulaganja praktično nema.