latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:43 ⇒ 12:45 | Autor: B92

Koliko su roditelji "krivi" za hiperaktivnost kod djece?

Djeca koja pate od hiperaktivnosti ili hiperkinetičkog poremećaja su možda genetski predodređena za to, ali ne tako što su naslijedili te osobine od roditelja, već zbog promjena na njihovoj DNK tokom trudnoće.

Tim naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Bristolu sprovode istraživanje u kome pokušavaju da potvrde vezu između određenih problema sa ponašanjem djece u ranoj fazi života i loše ishrane njihovih majki tokom trudnoće.

Prema prvim rezultatima, postoji vjerovatnoća da nezdrava ishrana, puna masti i šećera, dovodi do određenih promjena u DNK ploda, koje direktno utiču na razvoj mozga, a kasnije i do pojave poremećaja koji vode ka hiperaktivnosti.

Ova veza je ranije već povlačena u nekim istraživanjima, ali je nova studija objavljena u Žurnalu dječije psihologije i psihijatrije detaljnije objašnjava procese iza ove veze.

Naučnici su radili na ispitanicima koji pripadaju grupi "djece devedesetih" i tokom eksperimenata su uporedili 83 djeteta sa problemima sa ponašanjem koji su se rano ispoljili i 81 dijete sa malim poremećajima ponašanja.

Istraživanje je pokazalo da bi ishrana majke mogla da ima uticaj na izmjenu genu IGF2, koji je zadužen za razvoj određenih dijelova mozga kod fetusa i to baš onih koji se dovode u vezu sa ADHD.