latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:04 | Autor: Agencije

Virus Zapadnog Nila u Novom Sadu

Virus Zapadnog Nila pronađen je u 12 uzoraka komaraca u Veterniku pored Novog Sada, saopštilo je preduzeće Ciklonizacija.
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC) -
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

U 12 uzoraka koje je Ciklonizacija skupila u prvim danima avgusta, Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine detektovao je prisustvo virusa.

Nešto ranije, ovaj virus je detektovan u dva uzorka komaraca iz Petrovaradina. Saopšteno je da je proteklih dana izvedeno niz kombinovanih tretmana protiv komaraca, upravo na području Petrovaradina i Veternika, kao i okolnih naselja.

"Praćenje situacije je kontinuirano, pa su na analizu upućeni i novi uzorci komaraca, a rezultati se očekuju krajem ove nedjelje", navedeno je u saopštenju.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže. Јedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi kućni komarac, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje i podrumi u kojim se zadržava voda.