latinica  ћирилица
20/08/2016 |  14:01 ⇒ 21/08/2016 | 12:19 | Autor: novosti.rs

Potočnjak sprečava upale i ubrzava zarastanje rana

Potočnjak kao hrana, ukras i lijek. Prah se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa, dok žvakanje stabljike jača desni.Preporučuje se kao čistač limfnog sistema i za lečenje konjuktivitis
Potočnjak - Foto: Wikipedia
PotočnjakFoto: Wikipedia

Lijepa, jestiva i ljekovita, biljka potočnjak (Lythrum salicaria) svojim dugim stabljikama okićenim cvjetovima purpurne boje od juna do septembra krasi obode šuma, puteva, livada i napuštenih zemljišta. Raste i pokraj rijeka, kao i na močvarnim mjestima. Iako korovska, zbog neobične ljepote služi i kao ukras. Osim na području Balkana, uspijeva širom planete gdje vlada topla klima.

Višegodišnja vrbica, kako je još zovu, nakon cvjetanja i stvaranja sjemena polako nestaje sa lica zemlje, da bi se ponovo javila krajem aprila i početkom maja sljedeće godine, u još bujnijem izdanju. Brzo se širi, cvjeta do početka septembra, privlačeći pčele i leptire koji je oprašuju.

Biljka je u cjelosti jestiva i ljekovita. Korijen i mladi, zeleni listovi bogati kalcijumom koriste se za pripremu ukusnih variva i supa. Listovi se beru tokom cijele sezone i suše na promajnim mjestima, kao i vrh biljke sa cvjetnim klasom, koji se takođe koristi u lljkovite svrhe. U industriji hrane, cvjetovi služe i za bojenje raznih slatkiša i pića.

Potočnjak je bogat rijetkim sastojkom treslovinom, ali u zavidnim količinama sadrži i pektin, eterična ulja, organske kiseline, salikarin, vosak, karotin, fitosterin, gvožđe... S obzirom na prisutnu treslovinu i antiseptična svojstva narodni ljekari vrbicu primjenjuju u liječenju dijareje, kao i za liječenje upala usne šupljine i ždrijela. Pokazalo se i da uspješno smiruje različita anksiozna stanja. Preparati od ove biljke regulišu preobilnu menstruaciju kao i unutrašnja krvarenja iz materice ili krvave stolice. Za spoljnu upotrebu koristi se protiv vaginalnog svraba, kao i u terapiji ekcema jer umiruje upaljenu i crvenilom zahvaćenu kožu.

Prah potočnjaka koristi se za zaustavljanje krvarenja iz nosa, dok žvakanje stabljike jača desni i sprečava njihovo krvarenje.

U zapadnoj medicini, ova ljekovita biljka primjenjuje se kao sredstvo za jačanje krvi, liječenje raznih rana i čireva, dok se cvijet koristi za pripremu tonika. Glavno antiupalno djelovanje bazira se na antioksidantnom sastojku proantocijanidu i visokom sadržaju treslovine. U pojedinim državama Evrope biljka se koristi kao čistač limfnog sistema. Osim toga, preporučuje se za liječenje konjuktivitisa, Kronove bolesti, dijabetesa tip 2, ali i kod prehlada, nazeba, gripa.

Preparate od vrbice mogu da koriste gotovo svi, čak i mala djeca. Јedino se ne preporučuje osobama koje imaju komplikacije bolesnog želuca, žuči i jetre.

ČAЈ I TINKTURA

Čaj se priprema tako što se supena kašika usitnjenih suvih cvjetnih vrhova potočnjaka prelije sa 2 dl vrele vode. Potopljen čaj se poklapa i ostavlja da odstoji 15 minuta. Zatim se procijedi i pije 2 do 3 šoljice na dan. Može bez šećera, a može da se zasladi medom.

Tinktura se sprema od osušenih listova vrbice, tako što se u teglu sa 500 ml alkohola potope 2 šake listova i ostave da odstoje 4 nedjelje. Potom se sadržaj procijedi, a dobijena tinktura pije 2 do 3 puta na dan sa čajem ili vodom. Prije ispijanja u čaj ili vodu treba ukapati 5 do 10 kapi tinkture.