latinica  ћирилица
22/08/2016 |  15:01 | Autor: RTRS

Čubrilović: PIK da ne podlegne pritiscima bošnjačkih političara

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je danas ambasadore Savjeta za provođenje mira u BiH da ne podlegnu pritiscima bošnjačkih političara koji traže nametanje odluka i da prihvate činjenicu da je Odluka o referendum o Danu Republike, koji je zakazan za 25. septembar, donesena u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Ponovo želim da naglasim da postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organizovanje i održavanje referenduma. Uporište za održavanje referenduma je u članu 70. i 77. Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi - naglasio je Čubrilović..

On je podsjetio ambasadore Savjeta za provođenje mira da je Narodna skupština, u skladu sa pravilima Ustavnog suda, još 17. juna tom sudu podnijela Zahtjev za preispitivanje njihove Odluke o 9. januaru, Danu Republike, ali da do danas nije stigao odgovor na ovaj zahtjev.

- Јasno je da Odluka Ustavnog suda o Danu Republike nije pravna, nego politička odluka donesena na osnovu zahtjeva koji je sudu podnio lider SDA Bakir Izetbegović. Takođe je jasno da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira tu Odluku, niti je to nekakav "probni balon". Referendum o Danu Republike Srpske je odgovor na nasilnu želju Izetbegovića da Republici Srpskoj određuju i datume koje može ili smije da praznuje - naglasio je Čubrilović.

On je ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira poručio da referendum o Danu Republike ne ugrožava ustavnopravni okvir države, niti integritet i suverenitet BiH, zbog čega ne postoji nijedan osnov za eventualnu nametanje rješenja u ovom slučaju.

- Oni koji žele dogovor i kompromis mogu veoma lako da riješe problem. Ukoliko bi Ustavni sud BiH na osnovu zahtjeva Narodne skupštine preispitao i stavio van snage svoju Odluku o 9. januaru, Danu Republike, i mi bi preispitali odluku o održavanju referenduma. Zato je jasno da je odluka koja može da dovede do kompromisa u rukama Ustavnog suda BiH - naglasio je Čubrilović.

On je podsjetio da su Odluku o održavanju referenduma u Narodnoj skupštini jednoglasno donijeli poslanici svih političkih partija čije je sjedište u Srpskoj, jer su svi za to da 9. januar ostane Dan Republike.

- Јasno je da se ovom političkom presudom želi spriječiti da Republika Srpska obilježava datum koji se dogodio prije ratnih sukoba. Zbog toga ova Odluka Ustavnog suda i jeste politička, jer joj je cilj da dokaže da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. To naravno nije tačno, jer je BiH u Dejtonu nastala na suverenitetu dvaju entiteta, a Republika Srpska je, kao i Federacija BiH, u jednom dijelu potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma - naglasio je predsjednik NSRS, obraćajući se ambasadorima Savjeta za primjenu mira.

Čubrilović je izrazio nadu da će ambasadori Savjeta za primjenu mira sagledati sve pravne činjenice i podržati pravo naroda Srpske da sam odluči koje datume iz svoje istorije će praznovati.