latinica  ћирилица
22/08/2016 |  16:29 | Autor: TANЈUG

Ko je obilježio OI u Riju?

Ljetnje olimpijske igre u Riju, 31. po redu završene su rano jutros, a pamtićemo ih po nevjerovatnim dostignućima Majkla Felpsa, Јuseina Bolta, prvom zlatu za brazilske fudbalere u istoriji, ali i po sjajnom rezultatu srpskih sportista i rekordnih osam medalja.
Rio 2016. - Foto: AP
Rio 2016.Foto: AP

Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u plivanju i sa ukupno 28 medalja postao najtrofejniji olimpijac ikad, Bolt je "vezao" treći het-trik i ostaće upamćen kao najbrži i nikad poraženi sprinter, dok je Brazil, kao petostruki prvak svijeta, konačno, prije svega zahvaljujući Nejmaru, osvojio prvo fudbalsko zlato.

Podjeljeno je ukupno 306 kompleta medalja, u 28 sportova i 41 disciplini, sportisti iz 87 zemalja bili su na postolju, zlato je otišlo u 59. među kojima je i Srbija.

Prvi put u istoriji zlato su osvojili sportisti iz Vijetnama, Singapura, Bahreina, Portorika, Tadžikistana, Јordana, Fidžija i Kosova, ujedno, posljednje tri selekcije i prve medalje uopšte.

Devizu "Važno je učestvovati" najbolje znaju olimpijci iz 120 zemalja, koji se vraćaju kući bez ijedne medalje. Među njima su između ostalih Crna Gora, Bosna i Hercegocina, Makedonija.

Naravno, u Srbiji će se najviše pamtiti srpski uspjesi, rekordnih osam medalja i jedan "bolan" i neočikav poraz - ispadanje najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića u prvom kolu od Argentinca Huana Martina Del Potra.

Poslije veoma lošeg prvog dijela Igara, gdje su uz Đokovića podbacili strijelci, od kojih smo navikli na medalje, veslači, plivač Velimir Stjepanović, u drugom dijelu srpski sportisti su "eksplodirali".

Lavinu je pokrenuo rvač Davor Štefanek osvajanjem zlatne medalje, a potom su uslijedile srebrna medalja Tijane Bogdanović u tekvondou, bronza Ivane Španović u skoku u dalj, srebro kajakaša Marka Tomićevića i Milenka Zorića.

Na kraju, četiri srpska tima došla su do medalje, košarkašice do bronze, košarkaši i odbojkašice do srebra i naravno, vaterpolisti, do toliko željenog zlata i to na "najslađi" način pobjedom u finalu protiv branioca titule Hrvatske.

Srbija je u Riju osvojila više medalja nego na prethodnim Igrama u Pekingu i Londonu zajedno i u ukupnom poretku zauzela 32. mjesto.

Najviše medalja osvojili su Amerikanci, 121, od čega 46 zlatnih, slijede Britanci sa 67 (27 zlatnih), Kinezi 70 (26 zlatnih), Rusi 56 (19 zlatnih).

Naredne Olimpijske igra biće održane u Tokiju, od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.