latinica  ћирилица
22/08/2016 |  18:58 ⇒ 19:00 | Autor: B92

Kolanđelo: Saberite se i stignite nas

Predsjednik Košarkaškog saveza SAD DŽeri Kolanđelo poslao je poruku ostatku svijeta da konačno dostigne njegovu selekciju.
DŽeri Kolanđelo - Foto: Getty Images
DŽeri KolanđeloFoto: Getty Images

Amerikanci su u Rio de Žaneiru osvojili treće uzastopno, a ukupno 15. olimpijsko zlato ubjedljivom pobjedom protiv Srbije, kao prije dvije godine u finalu Svjetskog prvenstva.

"Neko mi je rekao: "Trebalo bi da igrate sa četvoricom", ja sam odgovorio: "Ne, možda bi ostale zemlje trebalo da se saberu i postanu konkurentni. Јa živim za košarku. To je drugi najpopularniji sport na svijetu. Što je košarka zanimljivija na međunarodnom nivou, tim bolje. Mi pomažemo svjetskoj košarci 50 godina. Naučili smo svijet ovoj igri. Naučili smo njihove trenere. Pogledajte koliko stranih igrača je u NBA ligi i našim koledžima. To mi radimo. Želimo da drugi povećaju svoj nivo", rekao je Kolanđelo.

Amerikanci su osvojili medalju na svih 18 olimpijskih turnira na kojima su nastupili, bez zlata su ostali samo 1972. poslije čuvenog finala sa SSSR, te 1988. i 2004. kada su bili treći. Nemaju medalju ni iz Moskve 1980. jer je SAD bojkotovala Igre u SSSR zbog "Hladnog rata".

SAD dominira svjetskom košarkom punih deset godina, od poraza od Grčke u polufinalu Mundobasketa 2006. Od tada su osvojili pomenuta tri olimpijska zlata, te dvije titule prvaka svijeta.