latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:26 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Počeo drugi upisni rok na fakultetu

U okviru drugog upisnog roka, od danas prijave kandidata za upis na univerzitete u Republici Srpskoj, a polaganje prijemnog ispita predviđeno je za 29. avgust.
Univerzitetski kampus - Foto: Screenshot
Univerzitetski kampusFoto: Screenshot

Na Univerzitetu u Banjaluci ostalo je slobodno 1.662 mjesta, dok je na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Istočnom Sarajavu ostalo 1713 nepopunjenih mjesta. 

Studenti smatraju da je više razloga uticalo na smanjenje broja brucoša.

Tako npr, na uvijek popularnom Filozofskom fakultetu u Banjaluci, ostala su slobodna čak 102 mjesta.

"Ljudi nisu motivisani da sebe ulože četiri, pet godina u studij koji neće vrijediti, ne u smislu lošeg kvaliteta znanja, nego prosto na tržištu rada neće biti prepoznati", smatra Brane Mikanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Posljednjih godina vođena je kampanja popularizacije deficitarnih zanimanja, zbog hiperprodukcije određenih kadrova, pogotovo društvenih smjerova.

"Nema mogućnosti za zaposlenje i da trud koji oni ulažu da bi završli određeni fakultet, pogotovo društveni, nije isplativ", izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na master studijima slobodna su 1.354 mjesta. Konkursom za drugi upisni rok predviđen je upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na 62 studijska programa, na 16 fakulteta.