latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:55 | Autor: SRNA

U Banjaluci kažnjeno 2.868 lica zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa

Policija je na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka tokom akcije "Pojas" kontrolisala 6.276 učesnika u saobraćaju, a zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa kažnjeno je 2.868 lica.
Vežite pojas! - Foto: ilustracija
Vežite pojas!Foto: ilustracija

U akciji, koja je trajala od 18. jula do 12. avgusta, zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa kažnjena su 2.743 vozača, 96 suvozača i 29 ostalih putnika u vozilu.

Izdato je 15 prekršajnih naloga zbog prevoženja djece mlađe od pet godina koja nisu bila ispravno vezana u sigurnosnoj sjedalici, saopšteno je danas iz CЈB Banjaluka.

Akciju "Pojas", koja je podrazumijevala pojačanu kontrolu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu, realizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz CЈB Banjaluka podsjećaju da djeca do pet godina starosti na zadnjem sjedištu moraju biti u pravilno postavljenoj i pričvršćenoj sigurnosnoj sjedalici, a djeca od pet do 12 godina moraju da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, dok se djeca do dvije godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici, okrenutoj u kontra smjeru od kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštivanje zakonskih odredaba predviđene su novčane kazne.