latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:11 | Autor: RTRS

Anketa - Treba li zabraniti burke u Hrvatskoj?

U anketi koju su proveli mediji u Hrvatskoj građani su se izjasnili treba li zabraniti burke.
Hidžab (Foto: 123rf) -
Hidžab (Foto: 123rf)

Pitanje zabrane nošenja burki, tradicionalne muslimanske odjeće koja ženama prekriva većinu tijela, posebno je posljednjih mjeseci aktuelno u Evropi.

Čak 80 odsto anketiranih smatra da bi u Hrvatskoj trebalo zabraniti burke. Protiv zabrane je 20 odsto anketiranih.

anketa

Treba zabraniti svako skrivanje lica koje otežava vizuelnu identifikaciju lica drugim članovima društva i nadzornim kamerama, smatra jedan od učesnika ankete dok drugi anketirani dodaje da je skrivanje lica samo po sebi problem na javnim mjestima.

Pitanje nošenja burke sve je češća tema u brojnim evropskim zemljama, ali i na sudovima. Tako je Evropski sud za ljudska prava krajem prošle godine presudio u korist francuske bolnice koja je zabranila nošenje muslimanskog vela na poslu.

Sud je ocijenio da zabrana ne utiče na religijske slobode.

Zabranu nošenja burke u školama početkom ove godine podržala je i britanska vlada. U švajcarskom kantonu Ticinu izglasan je zakon koji zabranjuje pokrivanje lica.

O zabrani nošenja burke ozbiljno se razmišlja i u Njemačkoj. Ministar unutrašnjih poslova, Tomas de Mejzir, najavio je da će predložiti više bezbjednosnih mjera, uključujući i zabranu odjeće koja pokriva lice.

Izvor:poskok.info