latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:17 | Autor: SRNA

Јugović: Bošnjačka politička elita uskraćuje Srpskoj pravo na identitet

Ako su Narodna skupština i Ustavni sud Republike Srpske, kao i ogromna većina građana, podržali održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, onda državni organi Srbije to mogu samo da prime k znanju i saglase se sa takvom odlukom, istakao je potpredsjednik Pokreta socijalista Bratislav Јugović.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Јugović je u saopštenju naveo da bošnjačka politička elita u BiH, uz pomoć svojih zapadnih patrona, pokušava da Srpskoj uskrati pravo na identitet, dok istovremeno, nasilno, iako na nivou postdejtonske BiH nikada nije donesen zakon o praznicima, cijeloj BiH kao "dan nezavisnosti BiH" nameće 1. mart.

On je podsjetio da je to datum kada je 1992. godine održan referendum na kome su tadašnji muslimani, danas Bošnjaci, i Hrvati, protivno volji konstitutivnog srpskog naroda, izglasali otcjepljenje BiH od Јugoslavije.

Јugović podsjeća da, zbog neslaganja Rusije, juče nije održan sastanak Savjeta za primjenu mira u BiH, koji je, kako je naveo, "samozvani gubernator BiH Valentin Incko, pod pritiskom bošnjačkih političara, sazvao s namjerom da srpskom narodu silom uskrati pravo da obilježava dan svog entiteta".

"Državna zajednica BiH nije moguća ukoliko će se ona zasnivati na diktatima lidera SDA Bakira Izetbegovića koji bi da Srpskoj određuje datume koje sme, a koje ne sme da praznuje, i u kojoj će, preko Ustavnog suda BiH, Bošnjaci permanentno, uz pomoć zapadnih komesara, preglasavati Srbe i Hrvate", poručio je Јugović.

Јugović, koji je i potencijalni kandidat za predsjednika Srbije, naglasio je da se Republici Srpskoj zabranjuje da obilježava svoj rođendan, odnosno datum kada je ona proglašena, nekoliko mjeseci prije izbijanja ratnih sukoba u BiH.