latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:32 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

Francuzi zainteresovani za svestranu saradnju sa Srpskom

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa francuskom delegacijom, koja boravi u posjeti Privrednoj komori Republike Srpske i Banjaluke o ekonomskoj i političkoj saradnji.
Nedeljko Čubrilović sa francuskom delegacijom - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović sa francuskom delegacijomFoto: RTRS

Francusku delegaciju, između ostalih, činili su bivši gradonačelnik Rambujea, a sada predsjednik Demohrišćanske stranke i kandidat za predsjednika Francuske na izborima koji će biti održani sljedeće godine, Žan Frederik Poason, te savjetnik u francuskom Senatu, publicista Gijo de Tielo i predstavnik francuske pokrajinske Privredne komore Kristof Mašar.

Francuska delegacija izrazila je interesovanje da Vejola, jedna od najjačih francuskih kompanija u oblasti grijanja i pročišćavanja otpadnih voda, investira na ovom području, te najavili zainteresovanost francuskih investitora za izgradnju dva luksuzna hotela u centru Banjaluke. Takođe su uspostavljeni prvi koraci u saradnji banjalučkog aerodroma sa trećim po veličini aerodromom u Francuskoj.

Čubrilović je izrazio zadovoljstvo što je došlo do prvih naznaka ekonomske saradnje između Republike Srpske i Francuske, ističući da Narodna skupština reformskim zakonima i strategijama čini sve da poboljša privredni ambijent, privuče strane investicije koje bi dovele do otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjednik NSRS naglasio je da se iskreno raduje najavljenoj privrednoj saradnji i posebno se zahvalio na trudu i angažovanosti Privrednoj komori Republike Srpske i Banjaluke.