latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:50 ⇒ 11:09 | Autor: Agencije

Hogvorts otvorio vrata za turiste

Ljubitelji Harija Potera sada mogu da dožive svijet poznatog čarobnjaka.
Dvorac Hogvorts - Foto: Getty Images
Dvorac HogvortsFoto: Getty Images

Čarobnjaci mogu da spreme štapiće, jer je Hari Poter studio otvorio vrata za turiste. U studiju u okolini Londona, ljubitelji mladog čarobnjaka mogu da vide originalnu garderobu, šminku, specijalne efekte i sve što je korišćeno u filmu. Takođe, mogu da sjede u Velikoj dvorani u Hogvortsu i kupuju u magičnim radnjama.

Sve ovo je dostupno, ali samo ako karte rezervišete unaprijed. Razlog je ogromno interesovanje za ovaj nesvakidašnji zabavni park. Odrasli u "poteromaniji" mogu da uživaju za 40, a djeca za 30 evra. Do studija se dolazi autobusom.

U Hogvorts se stiže prolaskom kroz masivna vrata i ulaskom u Veliku dvoranu, gdje su održavane legendarne večere. Tu se nalaze kostimi profesora: ogrtači i šeširi. Posjetiocima je, naravno, najzanimljivija ulica Dijagonala, gdje se u Glavnoj ulici nalaze Vizarding banka, Olivander i Veslis vizard radnja za šale. Najveća gužva u studiju je za vožnju letećih metli, a kompjuterski se putuje iznad Temze, Londona...

U svijetu Harija Potera posjetioci imaju priliku da igraju šah sa živim figurama, poput Rona Veslija u prvom filmu serijala, ali i da kupe ogrtače ili školsku uniformu sa šalovima u boji Hogvortsa. Tu su i svi slatkiši kao iz filma, a u šminkernici mališane "pretvaraju" u gobline ili vilenjake. Međutim, najsnažniji utisak ostavlja kabinet Dambldora, kružna soba poput tajnog utočišta za alhemičare.

Uz dobro poznatu muziku iz filma na kraju studija nalazi se ogroman model Hogvortsa. Minijatura je savršeno urađena i uključuje sve detalje, pa i Hagridovu kabinu.