latinica  ћирилица
24/08/2016 |  11:10 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Ivanić: Izetbegović politizuje priču o referendumu (AUDIO)

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da Bakir Izetbegović nepotrebno politizuje priču o referendumu.


Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Poziv za zabranu referenduma Ivanić smatra besmislenim.

- Izetbegović ima pravo da pokreće pitanje ustavnosti, to mu niko me može zabraniti, ali sasvim sigurno on nije čovjek koji može pokrenuti sporove između različitih nivoa vlasti, a pogotovo ne u ime jednog nivoa vlasti. Dakle, on može pokrenuti pitanje ustavnosti referenduma Ustavnom sudu BiH, iako je to po mom mišljenju besmisleno, jer je Ustavni sud Republike Srpske rekao da je referendum ustavan. Ali, ne može to proglašavati sukobom institucija BiH i entiteta, jer on za to nije nadležan, niti institucije BiH koje on predstavlja - rekao je Ivanić za Radio-televiziju Republike Srpske.

- Samo nas trojica, odnosno Savjet ministara u cjelini može govoriti u ime BiH, a to ni u jednom od ovih slučajeva nije bilo tako. Prema tome, proglašavanje svega ovoga nekim vrstom pravnog sukoba između BiH i entiteta je potpuno pogrešno i netačno. Ovo je, jednostavno, lični stav Izetbegovića i on ga provjerava na sudu u kome, na nesreću BiH, on ima dva svoja člana, i ta dva člana su uvijek bila presudna kod donošenja svih odluka. Mislim na dva člana bošnjačkog naroda, koji su bili članovi SDA, i oni su uvijek bili presudni kada je u pitanju bilo koja odluka koja je protiv Republike Srpske - ističe Ivanić.

- Uz to, pozivanje na interese i provođenje odluke Ustavnog suda je krajnje licemjerno, jer u FBiH već 14 godina u četiri kantona srpski narod nije konstutivan, uz naklonost i podršku SDA - podsjetio je srpski član Predsjedništva BiH.