latinica  ћирилица
26/08/2016 |  20:20 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Borenović pozvao građane da izađu na referendum o Danu Republike

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je građane Bratunca da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike.
Tribina PDP-a u Bratuncu - Foto: SRNA
Tribina PDP-a u BratuncuFoto: SRNA

On je naglasio da je za PDP osnovni cilj da se sačuvaju principi Dejtonskog sporazuma koji garantuje ravnopravnost Republike Srpske i srpskog naroda sa svim pravima i ovlaštenjima koja je taj sporazum definisao.

Borenović je na tribini PDP-a u Bratuncu ukazao na tešku ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i kritikovao ekonomsku politiku koju, kako je rekao, vodi SNSD i njegova Vlada.

"Došao sam ovdje da razgovaramo, da čujem kakvo je vaše mišljenje o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze građani u Republici Srpskoj i problemima koje imate, te da vas upoznam o ekonomskim mjerama koje nudi PDP za prevazilaženje krize", rekao je Borenović.

On je istakao da je PDP podnio 150 dokumentovanih prijava za korupciju i nezakonito trošenje sredstava čime su od 2008. godine građani i privreda, kako tvrdi, oštećeni za više od tri milijarde KM.

"Podnijeli smo više krivičnih prijava protiv počinilaca, ali pravosudni organi još nisu reagovali, niti su podigli ijednu optužnicu", naveo je Borenović.

Borenović je istakao da je Savez za promjene načinio značajan politički iskorak time što je u 95 odsto opština i gradova predložio zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Prisutne je pozdravio načelnik opštine Bratunac i kandidat Saveza za promjene za ovu funkciju na predstojećim izborima Nedeljko Mlađenović iz SDS-a.

On je istakao dobru dosadašnju saradnju SDS-a i PDP-a u ovom mjestu, dodajući da tu saradnju treba nastaviti.

Mlađenović je zahvalio PDP-u na podršci njegovoj kandidaturi i najavio novu izbornu pobjedu u Bratuncu, ocjenjujući da će pobjeda na lokalnim izborima biti preduslov za pobjedu na opštim izborima za dvije godine.

Na tribini su se predstavili odbornički kandidati PDP-a za Skupštinu opštine Bratunac.

ODLUKA O KNjIŽENjU KASARNE NA BiH NARUŠAVA DEЈTONSKE ODREDBE

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se odlukama kao što je ona Ustavnog suda BiH da kasarna u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska bude uknjižena na BiH i otimanjem teritorije i objekata Republici Srpskoj narušava teritorijalni omjer podjele BiH, definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, po kome Srpskoj pripada 49 odsto teritorije BiH.

Borenović je ocijenio da su te odluke jednostrane, antidejtonske i politički motivisane i da njima pravosudni organi BiH dalje narušavaju svoj poljuljani ugled, što dovodi u pitanje budućnost i opstanak takvog pravosudnog sistema.

"Mnoge odluke Ustavnog suda i Apelacionog vijeća se ne sprovode, i pozivam pravosuđe BiH da se prvo provedu odluke koje su donesene prije pet ili 10 godina, kao što su one o konstitutivnosti naroda ili gradu Mostaru, i da Bakir Izetbegović ne brine o Danu Republike Srpske, već o provođenju tih odluka u njegovom entitetu - Federaciji BiH", rekao je Borenović večeras Srni.

On je naglasio da je pitanje vojne imovine veoma važno i osjetljivo, i ne treba se parcijalno rješavati na štetu bilo kog naroda, jer je to opasno, već dogovorom političkih predstavnika.

"To pitanje se neće lako riješiti. Rješavanje pitanja vojne imovine neće se završiti kako neki misle. Republika Srpska će naći način da zaštiti imovinu i teritoriju koja joj je Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala", poručio je Borenović.