latinica  ћирилица
27/08/2016 |  10:26 | Autor: SRNA

Žarko Laušević najbolji glumac na "Filmskim susretima" u Nišu

Glumac Žarko Laušević dobitnik je najznačanijeg priznanja Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" u Nišu.
Žarko Laušević - Foto: Novosti.rs
Žarko LauševićFoto: Novosti.rs

Proslavljenom glumcu priznanje Gran pri Naisa pripalo je za ulogu beskućnika Mome u filmu "Smrdljiva bajka" u režiji Miroslava Momčilovića.

Laušević je, zahvalivši publici, rekao da nagradu doživljava kao da je Novak Đoković i da je osvojio svoj drugi Grend slem, izražavajući nadu da se Novak neće naljutiti što se poredi sa njim.

Žiri, čiji je predsjednik Sloboda Mićalović, a članovi Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović, nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu "Car Konstantin" dodijelio je Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu "S one strane duge", a nagradu za najbolju žensku ulogu "Carica Teodora" Јeleni Đokić za rolu Eme u filmu "Smrdljiva bajka".

Povelju za izuzetnu žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za ulogu Milene u filmu "Dobra žena", a povelju za izuzetnu mušku ulogu Vuk Kostić za ulogu Obrada u filmu "Igra u tami".

Glumica Tamara Krcunović za ulogu Mine u filmu "Vlažnost" dobila je priznanje za najbolju žensku, a Igor Damnjanović za ulogu Fadilja u filmu "Igra u tami" za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Za ulogu Milice u filmu "Otadžbina", Marta Bjelica dobila je priznanje za najbolju debitansku ulogu.

Milorad Mandić Manda posthumno je dobio priznanje za poseban doprinos glumi.

Prema odluci Udruženja filmskih glumaca Srbije, Lazar Ristovski ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo, koja nosi ime glumca Pavla Vujisića, za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu.

Na 51. Filmskim susretima u Nišu prikazano je 12 filmova.

Ljubitelji filma na Letnjoj pozornici u drevnoj Tvrđavi vidjeli su film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", "Sporazum" u režiji Predraga Radonjića, "S one strane" Zrinka Ogresta, "Procep" Dejana Zečevića, "Dobra žena" Mirjane Karanović i "Pored mene" reditelja Stevana Filipovića.

Na programu su bila i ostvarenja Radoša Bajića "Braća po babine linije", Nikole Ljuce "Vlažnost", Miroslava Momčilovića "Smrdljiva bajka" i Filipa Kovačevića "Inkarnacija", te filmove "Otadžbina" u režiji Olega Novkovića i "Igra u tami" Јuga Radivojevića.