latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:43 | Autor: TANЈUG

Keri i Lavrov poslije maratonskog sastanka bez dogovora

SAD i Rusija navode da su riješili brojna pitanja koja stoje na putu uvođenja primirija u Siriji i otvaranju puteva za dostavu pomoći, ali nisu uspjeli da postignu sporazum o jačanju saradnje na konačnom okončanju rata u kome je stradalo na stotine hiljada ljudi.
DŽon Keri i Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
DŽon Keri i Sergej LavrovFoto: TANЈUG

Nakon sastanka koji je sa prekidima trajao duže od 10 sati u Ženevi, američki državni sekretar DŽon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, mogu da potvrde samo postepeni napredak u zajedničkim naporima, prenosi AP.

Njihov neuspjeh da se postigne opšti sporazum je istakao složenost situacije na terenu u Siriji, kao i duboko nepovjerenje Vašingtona i Moskve.

Složenost situacije je još veća sa uključivanjem sve većeg broja stranih država, čime je ratište u Siriji postalo teren za bitke između regionalnih i svjetskih sila, posebno slanjem turskih trupa preko granice sa Sirijom kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države, napominje agencija.

Keri je rekao da se složio sa Lavrovim oko tehničkih pitanja uvođenja prekida vatre i otvaranja humanitarnih puteva. Ali kritične, sporne tačke ostaju neriješene.

"Blizu smo" rekao je Keri i dodao da "neće da žuri ka sporazumu dok se u potpunosti ne zadovolje potrebe sirijskog naroda".

Lavrov je ukazao na potrebu da se razdvoje borci iz Al-Nusra fronta, koji su povezani sa Al Kaidom, od boraca koji su uz podršku SAD na sjeverozapadu Sirije.

Lavrov je dodao da "obostrano povjerenje raste nakon svakog sastanka".

Keri je dodao da će američki i ruski tehnički eksperti nastaviti narednih dana razgovore u Ženevi kako bi riješili niz pitanja, dok je Lavrov kazao da "neke stvari još treba finalizovati".

Razgovorima se pridružio i izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, prenosi AP.