latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:52 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Bosić: SDS neće opstruisati najavljeni referendum (VIDEO)

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je u Bijeljini da ova stranka neće ni na kakav način opstruisati najavljeni referendum o Danu Republike Srpske.
Mladen Bosić - Foto: RTRS
Mladen BosićFoto: RTRS

Bosić je naglasio da će SDS uraditi sve ono što zavisi od njih da drugi referendum u istoriji Republike Srpske uspije, iako su, kako kaže, svjesni da cilj ovog referenduma nije da riješi pitanje 9. januara, nego da utiče na rezultat lokalnih izbora.

On je rekao da je referendum demokratsko pravo naroda, koje "SNSD pokušava da iskoristi u svoju političku dobit, prije nego u dobit Republike Srpske i naroda".

Bosić je ocijenio da bi trebalo prestati sa politikama provokacija, odnosno zabadanja prsta u oko drugoj strani, da bi se krenulo naprijed i da mora prestati politika viktimizacije samo svog naroda i satanizacije drugih.

"Mora prestati zloupotreba Ustavnog suda BiH za donošenje odluka koje mijenjaju Dejtonski mirovni sporazum i koje se donose preglasavanjem od strane dvojice sudija iz bošnjačkog naroda i trojice sudija iz inostranstva kao što je to bilo sa odlukom o Danu Republike. Mora prestati i politika prevara kao što je to bilo kod Popisa stanovništva. Da li će se to desiti i kada ne zavisi od nas, nego od onih koji to mogu promjeniti", rekao je on u obraćanju na Skupštini ove stranke u etno-selu Stanišići kod Bijeljine.

Prema njegovim riječima, umjesto raspaljivanja niskih strasti i potpirivanja sukoba, SDS poziva sve aktere na političkoj sceni u BiH i regionu na razum i odgovornost za budućnost narednih generacija.

"Tipičan primjer kako se prave konflikti je situacija kada po zahtjevu Bakira Izetbegovića Ustavni sud BiH preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija donosi odluku o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. Svima je jasno da od toga sigurno nemaju ništa dobro Bošnjaci, posebno se zbog toga neće osjećati sigurnije i bolje oni koji žive u Republici Srpskoj", rekao je Bosić.

On je naglasio da je SDS kao najviši politički prioritet i kao prethodno pitanje svih reformi definisao početak borbe protiv kriminala i korupcije.

"Korupcija razara društvo na dva načina - prvi je put u siromaštvo i dužničko ropstvo, a drugi je da korumpirani političari počinju da vode kvazi-nacionalnu politiku koja ne preza ni od uvlačenja sopstvenog naroda u direktne konflikte kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema i svog kriminala za koji treba da odgovaraju", rekao je Bosić.

On je naveo da su lokalni izbori jedan od razloga zašto SDS sada održava Skupštinu stranke koja je i konvencija stranke.

Na Skupštini SDS-a usvojen je dokument Osnovni pravci politike SDS.

Prema Bosićevim riječima, taj dokument definiše osnovne pravce politike SDS u narednom periodu.

"Ona je skoncentrisana u pet prioriteta: vladavina prava i pravna država ekonomski patriotizam, decentralizacija, evropske integracije, pomirenje i koegzistencija", naveo je on i dodao da je "decentralizacija Srpske nužan preduslov demokratizacije i donošenja odluka na nivoima vlasti koji su bliži građanima".

On je dodao i da će SDS podržati sve kandidate Saveza za promjene i da vjeruje da će Dragan Čavić donijeti promjenu u Banjaluci, da će Slavko Vučurević odbraniti interese građana Trebinja, a Milanko Mihajilica postati novi načelnik u Novom Gradu.

Skupštini je prisustvovao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik PDP Branislav Borenović, predsjednik SRS RS Milanko Mihajilica i predsjednik stranke Za pravdu i red Nebojša Vukanović.