latinica  ћирилица
27/08/2016 |  21:10 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Prijedor- Marijan Ivanovski pobjednik Blanik kupa

Marijan Ivanovski iz Aero-kluba Štip pobjednik je ovogodišnjeg Blanik kupa, koji je danas održan na Aerodromu Urije u Prijedoru.
Prijedor - piloti jedrilica - Foto: SRNA
Prijedor - piloti jedrilicaFoto: SRNA

Ivanovski je sveukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji, dok su pobjednici u konkurenciji Republike Srpske Damir Dračić iz AK Prijedor, a BiH član AK Bihać Aladin Mujadžić.

Pobjednici u ekipnoj konkurenciji su članovi AK Međimurje.

Direktor Kupa Milan Marković rekao je da su u ovom takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu Urije  učestvovala 32 takmičara iz Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

- Sve je proteklo u najboljem redu, vrijeme je bilo idealno za letenje uprkos jutrošnjoj magli i bezbjednost je bila na zavidnom nivou - dodao je Marković.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici "blanik L-13", koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja bio je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.

Organizator 11. Blanik kupa bio je Aero-klub Prijedor, a pokrovitelji Vlada Republike Srspke i grad Prijedor.