latinica  ћирилица
27/08/2016 |  21:57 ⇒ 21:59 | Autor: Agencije

Islamisti se pokušavaju ubaciti u njemačku vojsku

Postoje naznake da se islamisti pokušavaju priključiti njemačkim oružanim snagama kako bi stekli vojnu obuku i iskoristili je za napade u Njemačkoj i inostranstvu, objavio je list Velt am Zontag.
Njemačka vojska - Foto: AFP
Njemačka vojskaFoto: AFP

Oružane snage zbog toga žele da se regruti podvrgnu bezbjedonosnim provjerama vojne kontraobvještajne agencije, počevši od jula 2017, kako bi se moglo brzo uočiti ekstremiste, teroriste i kriminalce, piše ovaj list u članku koji će sutra biti objavljen.

Takva bezbjedonosna provjera zahtijevala bi promjene u zakonima koji se odnose na vojsku. U nacrtu dokumenta koji opravdava takve promjene, a koji je list dobio na uvid, navodi se da postoje znakovi da se islamisti pokušavaju priključiti oružanim snagama. Njemačka je na oprezu nakon niza napada u julu, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, a ministar unutrašnjih poslova je već najavio planove o povećanju bezbjednosti.

Vlada bi promjene mogla odobriti već sljedeće sedmice, navodi list pozivajući se na bezbjedonosne izvore. Portparol ministarstva odbrane rekao je da je Vlada u procesu odlučivanja o zakonu. Vojna kontraobavještajna agencija provjerava 64 osumnjičena islamista, 268 osumnjičenih desničarskih ekstremista i 6 osumnjičenih ljevičarskih ekstremista u oružanim snagama, piše list .