latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:57 ⇒ 11:07 | Autor: SRNA

Duraković: Istraga je obustavljena samo protiv jedne osobe

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdi da istraga zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, prošle godine na komemoraciji u Potočarima, nije obustavlljena, već da je obustavljena istraga samo protiv Almira Merdića.
Ćamil Duraković - Foto: RTRS
Ćamil DurakovićFoto: RTRS

"Nisu ni pročitali šta je Tužilaštvo radilo. Obustavljena je istraga protiv jedne osobe, a nije slučaj obustavljen. Politički reagujemo na odluke Tužilaštva - to govori koliko su u Srbiji doslednji. Strategija koju sprovode - a očekuju od nas da budemo slepi", kaže Duraković za regionalnu N1TV.

Duraković je rekao i da šef diplomatije Srbije Ivica Dačić svojim izjavama tim povodom se "dodvorava aktuelnim politikama u Srbiji, a ranije to nije radio".

Duže od godinu dana vlasti BiH ništa nisu uradile da pronađu napadače i organizatore tog napada na srpskog premijera 11. jula prošle godine u Potočarima.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da je obustavilo istragu protiv Almira Merdića (41) iz Јelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije

Merdić je potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena, dok su u Tužilaštvu rekli da ne mogu da daju informacije do ponedjeljka.

Duraković: Pare obećane Srebrenici troše se na referendum

Duraković, koji odbija da formira komisiju za sprovođenje referenduma o Danu Republike u RS, izjavio je da će 1,2 miliona KM koje je predsjednik Milorad Dodik opredijelio na Investicijskom forumu za tu opštinu, biti utrošeno na referendum.

Duraković je gostujućina regionalnoj N1TV rekao da referendum nisu pokrenuli građani, već Dodik i njegova politika.

"To ljudima stvara tenzije. Ako ste Srbin i niste za referendum onda ste izdajnik. Ako ste Bošnjak, a jeste za referendum - bićete izdajnik", smatra Duraković i ističe da će "1,2 miliona koliko će se potrošiti na referendum, Dodik je obećao budžetu Srebrenice prošle godine na Investicijsko-razvojnoj konferenciji".

Duraković je govoreći o politici u regionu optužio šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i ministra Aleksandra Vulina da, kako je rekao, od 11. jula sprovode kampanju napada na sve.

"Od Hrvatske pa na dalje, a sebe nikada nisu uzeli u obzir. To se sve dešava 21 godinu nakon rata, i oni misle da je sve zaboravljeno, da ne znamo ko su Draža Mihajlović, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić", rekao je Duraković.

Duraković je ponovio da neće formirati komisiju za sprovođenje referenduma u Srebrenici, ne zato što to traži Dodik, koji je, kako kaže, zaprijetio da će oni koji to ne učine biti krivično gonjeni, već zbog toga jer ne želi da krši Ustav BiH.

"Ne znam čemu senzacija", kaže Duraković, dodavši da ne želi da krši Ustav BiH. "Ništa što je odluka tog suda - ja ne želim da kršim. Od toga je napravljeno kao da ja ne poštujem nešto, ali Ustavni sud je puno veća pravna norma od entiteta".

Duraković smatra da je referendum u RS o Danu Republike Srpske politička inicijativa, odluka NSRS - koja je jednonacionalno usvojila inicijativu o Danu RS.