latinica  ћирилица
29/08/2016 |  17:20 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Doboj: Plate savjetnika u gradskoj administraciji gotovo pet hiljada KM (VIDEO)

Plata od 4,5 hiljade KM za stručno savjetovanje gradonačelnika. Možda zvuči nevjerovatno, ali je istinito.
Dobojske plate za Ginisa - Foto: RTRS
Dobojske plate za GinisaFoto: RTRS

Potpisivanjem pojedinačnog kolektivnog ugovora u gradskoj upravi Doboj, dva službenika dobila su koeficijente koji su mnogo veći od koeficijenata ostalih zaposlenih.

Ni to možda ne bi bilo čudno da njihova mjesečna primanja ne dostižu plate najviših funkcionera u Republici Srpskoj, pa čak su i veće.

Najviši koeficijent složenosti poslova u gradskoj upravi Doboj veći je od najnižeg za čak više od 12 puta. I dok stručni saradnici i načelnici pojedinih odjeljenja imaju koeficijent od 8 do 17, stručni savjetnik za strateško planiranje i budžet u kabinetu gradonačelnika ima 35, a stručni savjetnik za pravne, imovinske i normativne poslove nevjerovatnih 45,6. Zakonito, ali da li je moralno, pitaju u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

- To znači da jedan čovjek u gradskoj upravi Doboj ima veći platu od predsjednika ili premijera Republike Srpske, što nije moralno, ni primjereno gradskoj upravi - ističe resorna ministarka Lejla Rešić.

Ako je cijena rada 100, to znači da ova dva službenika mjesečno, ne računajući dodatke na platu dobiju 3.500 odnosno 4.560 KM. Ovaj pojedinačni kolektivni ugovor potpisao je gradonačelnik kao poslodavac i predsjednik sindikata gradske uprave Doboj Zoran Stojaković, koji nije htio da komentariše ove koeficijente. Ali, zato je njegov kolega iz republičkog sindikata uprave najoštrije osudio ovako visoke koeficijente.

- Niko ne zaslužuje da ima ovako visoke koeficijente i da se oni razlikuju ovoliko od drugih zapsolenih - smatra Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Posebni kolektivni ugovor sindikata uprave i resornog ministarstva nije potpisan jer se čeka novi zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi u Parlamentu Srpske trebalo da bude u oktobru.

- Ono što ćemo uraditi je da ćemo tim zakonom ograničiti gornju granicu koeficijenata službenika - ističe Rešićeva.

Logično pitanje koje se nameće je - ako dva službenika u gradskoj upravi imaju visoke koeficijente i plate, koliku zaradu na kraju mjeseca dobije gradonačelnik Doboja? Da li neko može vjerovati da ima manju?