latinica  ћирилица
29/08/2016 |  18:36 ⇒ 30/08/2016 | 09:06 | Autor: RTRS

Dodik: Srpskom narodu je dosta ponižavanja (VIDEO)

Sve političke snage u Srpskoj okupile su se oko pitanja referenduma o Danu Republike, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujuću u emisiji "Oko" RTS.
Milorad Dodik - Foto: RTS
Milorad DodikFoto: RTS

- Srpskom narodu je dosta ponižavanja, zato je i došlo do odluke o održavanju referenduma - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da dvojica sudija Bošnjaka i tri stranca u Ustavnom sudu BiH odlučuju o svim ključnim pitanjima.

- Tri strane sudije i dva Bošnjaka donose ključne odluke za naš status. Stranci, prije svega Britanci, donose ključne odluke na štetu Srba. Oni su doveli Pedija Ešdauna koji je `razvalio` Dejtonski sporazum, nametnuo 250 zakona, smijenio 70, na izborima izabranih, političara. Strane sudije rade po instrukcijama stranog faktora. Strane sudije glasaju onako kako im kažu stranci, a ustvari oni pokušavaju da zadrže svoje pozicije i samo glume diplomatsku korektnost - rekao je Dodik i dodao da je BiH "zemlja koja ničemu ne služi osim nadmudrivanju stranaca".

Predsjednik Srpske je naglasio da se zdušno zalaže i podržava referendum o Danu Republike i dodao da je Ustavni sud BiH formiran tek Dejtonskim mirovnim sporazumom, a Republika Srpska svoj dan formiranja slavi od `92. godine.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik je rekao da "BiH može da bude unija tri države, jer će se inače raspasti".

Predsjednik Srpske je naglasio da se Republika Srpska i Srbija međusobno podržavaju i da u tome nema ništa loše.

- Zagledani smo u Srbiju, želimo dobro Srbiji i znamo da Srbija želi dobro nama - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je združena antiteroristička vježba policija Republike Srpske i Srbije u Loznici ulila povjerenje građanima Srpske.

- Vježba je pokazala da postoji jedna organizacija, što je ljudima u Srpskoj ulilo povjerenje. Nema ništa čudno u saradnji policije Srpske i Srbije, sarađujemo i sa federalnom policijom i sa brojnim drugim policijama - rekao je predsjednik Srpske.