latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:37 ⇒ 30/08/2016 | 10:48 | Autor: RTRS

Bošnjaci prizivaju zabranu referenduma o Danu Republike (VIDEO)

O referendumu o danu Republike raspravljaće sutra Savjet za sprovođenje mira u BiH. To je dodatno `zapalilo` političke odnose u BiH.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Dok se čeka da ambasadori kažu šta misle o referendumu u Srpskoj, Bošnjaci i dalje traže od visokog predstavnika da spriječi njegovo održavanje, a Srbi da se poštuju demokratska prava i zakoni.

U slučaju da visoki predstavnik zatraži zabranu održavanje referenduma o Danu Republike, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić, hitno će pozvati srpske političke lidere iz Republike Srpske na konsultacije. Potrebno je, kaže Vučić, zaštititi prava srpskog naroda.

- Moramo da razgovaramo i konsultujemo se i da izvučemo najmanju štetu, a najveću korist za naše građane i naš narod. Ali, u svakom slučaju, to bi značilo naš hitan sastanak i vjerovatno cjelodnevni ili noćni sastanak. U svakom slučaju dug sastanak. Ne bih da se miješam prije takvih odluka u bilo šta drugo - rekao je Vučić.

Pomoć međunarodne zajednice i dalje traži Bakir Izetbegović. U otvorenom pismu upozorava strane ambasadore da Srpska krši ustavni poredak BiH, da je tema referenduma zapravo Ustavni sud BiH i traži da ga spriječe. Isto traže i Bošnjaci u Parlamentu BiH. Srpski parlamentarci poručuju da je jasno šta se može očekivati od sutrašnje sjednice PIK-a.

- Čini mi se da neke diplomate očigledno misle da bi trebalo da zabrane da se samostalno sklapaju brakovi, da trebamo nekoga pitati, da bi trebalo o svakom pitanju da pitamo nekoga, da trknemo do Brisela pa da pitamo ovu ili onu ambasadu, što prelazi svaku mjeru - kaže Sredoje Nović, poslanik u Domu naroda BiH.

U SDS-u kažu da još stoje iza podrške referendumu, ali da im datum ne odgovara. Ne komentarišu pritisak visokog predstavnika, niti pokušaj CIK-a da ne dostavi biračke spiskove, ali zato znaju da Bakir Izetbegović i Milorad Dodik jedan drugom rade predizbornu kampanju. To što su u koaliciji sa SDA, SDS-u ne predstavlja problem.

- On je potpuno izgubio autentučnost na tome što je ovaj referendum raspisao prije izbora i to što ga je raspisao prije izbora više ugrožava Republiku Srpsku, nego sve apelacije Bakira Izetbegovića - kaže Ognjen Tadić, zamjenik predsjednika SDS-a.

Mladen Ivanić smatra da ukoliko predsjednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman, donese samonicijativno privremenu mjeru na zahtjev stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, kojom bi naredio da se odloži referendum, to bi bila katastrofa za pravni sistem i totalno srozavanje Suda. A Ivanić ima prijedlog i za institucije Srpske.

- Poslije referenduma ćemo 9. januar zvati Dan državnosti Republike Srpske i time dosljedno provodimo odluku Ustavnog suda, a dižemo značaj Dana još više, pa ako državnost stave van snage onda Dan osamostaljenja, ako ne može ni to onda Dan nezavisnosti i tako možemo 50 godina - kaže Ivanić.

Sutra, osim PIK-a, zasjeda i CIK. Konačno bi trebalo da bude poznato da li će dostaviti biračke spiskove Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma.