latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:01 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Đokić: Referendum nikome ne bi trebalo da smeta (VIDEO)

Referendumom o Danu Republike, Srpska želi da čuje mišljenje građana Srpske o tome da li žele da imaju svoj dan Republike ili ne, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, gostujući u Dnevniku plus.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Referendum kao takav nikome ne bi trebalo da smeta - rekao je Đokić, i dodao, da svaki ambasador članica PIK-a koji bi bio protiv toga, ruši demokratske principe u svojoj zemlji.

Istakao je da mu je žao što se takva demokratska tradicija koju imamo kao i mnoge druge zemlje, na pogrešan način razumije i sprečava. Kaže da je i otvoreno pismo Vlade Republike Srpske jasan znak da Srpska ne priprema ništa drugo, osim da 25. septembra provjeri da li građani podržavaju obilježavanje Dana Republike, jer je to nekome zasmetalo.

Đokić je dodao da bi ambasadori zemalja članica PIK-a trebalo da shvate da je 25. septembar za Srpsku dan kada će se građani izjasniti na referendumu.

Ministar je naveo di a je značajno da je u ovoj godini nastavljena politika rasta industrijske proizvodnje, da su rezultati u posmatranom periodu veći u odnosu na 2015. godinu.

Prema njegovim riječima, ovo će doprinijeti rastu BDP koji bi trebalo da bude tri odsto, možda i više, što su ohrabrujući podaci i rezultat ukupnih napora Vlade u prethodnim godinama.

Ministar je u Dnevniku Plus izjavio da je, zahvaljujući naporima Vlade, Srpska napredovala u sticanju sigurnosti za investitore koji u nju ulažu novac. Istakao je dobre rezultate rasta industrijske proizvodnje u Srpskoj u prvoj polovini ove godine - od 5,8 odsto, a koji su u skladu sa ukupnim mjerama Ekonomske politike Vlade, utvrđenim za 2015. godinu.