latinica  ћирилица
30/08/2016 |  18:26 ⇒ 31/08/2016 | 09:18 | Autor: RTRS

"PIK u funkciji bošnjačke politike" (VIDEO)

U prvom reagovanju predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga apsolutno ne interesuje ni PIK ni njihova saopštenja.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Predsjednikca Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da građani Srpske imaju pravo da se izjašnjavaju o svakom pitanju za koje cijene da je važno za njih ili za Republiku Srpsku i poručila da im to pravo niko ne može oduzeti.

"Referendumsko pitanje o Danu Republike nije usmjereno protiv bilo koje institucije, ili bilo kojeg naroda u BiH, niti je sam čin referenduma u koliziji sa Ustavom i zakonom, već upravo suprotno, on je zaštićen i Ustavom i zakonom. Ne kršimo Dejtonski sporazum, ne prekrajamo granice već smo jednostavno odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom pa ne razumijemo zašto Savjet za sprovođenje mira /PIK/ prijeti", rekla je Cvijanovićeva na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora PIK-a kojom pozivaju vlasti Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

Ona je podsjetila da nije prvi put da je PIK u funkciji bošnjačke politike i naglasila da ne pamti da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH.

"Na isti način je funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unaprijed naručene od političkog Sarajeva, uglavnom kratkovide i štetne po unutrašnje odnose u BiH. Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIK, ako ne više, onda barem podjednako krivi kao i domaći političari za neuspjeh i deficite koje pokazuje BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nakon njihovih katastrofalnih poteza i eksperimentisanja sa BiH, neizbalansiranog i neobjektivnog odnosa i zatvaranja očiju pred realnošću, danas kao rezultat imamo BiH sa mnogo manje unutrašnje kohezije, a mnogo više bezbjednosnih rizika.

"Oni su ti koji godinama krše i lome demokratiju u BiH i veoma često onemogućavaju istu tu BiH da počne da diše koristeći oba plućna krila. Oni zajedno sa političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da "apsurdno zvuči kad PIK podsjeća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je više od 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i Federaciji BiH, a da se oni zbog toga nisu nijednom počešali po glavi".

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska neće povući odluku o refrendumu.

"Nema službenih zahtjeva, rasprava niti odluka o otcjepljenju, prema tome čudno je da PIK to pominje. To je onda svođeno na nivo kafanske rasprave. Ukoliko su htjeli da se referendum ne održi, imali su veoma jednostavnu mogućnost da izvrše pritisak na Bakira Izetbegovića, na njegovu sujetu i namjeru da ugrožava druge ljude. Potpuno je nerazumno da se jedan datum, bilo kakav da je on, i u bilo kojem entitetu, koji je sa stanovištva mira i stabilnosti države potpuno bezazlen, postavlja u ravan pitanja budućnosti, života i smrti", rekao je Stevandić.

Reagujući na Izjavu ambasadora PIK-a, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, je izjavio kako je ona za njega očekivana. Ocijenio da PIK pod velikim uticajem Sarajeva i da "očito jednostrano nastupa".

"Evidentno je da nema upotrebe bonskih ovlašćenja, jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIK-a zato što pokazuje jednostranost. Nikad nisam čuo, a volio bih da jesam, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u FBiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod", rekao je Ivanić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da ova, kao i druge odluke PIK-a, nisu obavezujuće za Republiku Srpsku, da imaju savjetodavnu formu, ali da nose određenu političku i svaku drugu težinu te da niko u Republici Srpskoj ne treba grubo da reaguje na to. 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao da ambasadori zemalja članica PIK-a teško mogu objasniti građanima svojih zemalja da mogu donijeti odluku da se negira pravo da se slobodno izražava volja naroda.

Reagujući na izjavu ambasadora Savjeta za sprovođenje mira u BiH, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Dušanka Majkić je rekla da svaka od izjava PIK-a liči jedna na drugu, te da se od današnje sjednice "nije ni moglo očekivati ništa posebno".

- Iz ovog sada jasno proizilazi da će Republika Srpska završiti svoje aktivnosti oko referenduma. Referendum će se održati. Svi nas pozivaju da se referendum ne održi, a ne daju argument zašto ne bi trebalo da se održi. Ta dvoličnost stranih diplomata koji se ponašaju kao da su u svojoj kući, a treniraju strogoću u BiH zaista postaje besmislena - naglasila je Majkićeva.

Iz prvog čitanja saopštenja Savjeta za sprovođenje mira BiH vidljivo je da ono daje šansu i referendumu , ali i preispitivanju odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom- izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić i dodao da odgovor iz Srpske mora imati konsenzus svih političkih partija.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je Srni da Dan Republike kao rođendan Srpske ne može biti predmet nikakvih kompromisa i pomjeranja.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da stav Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira nije ništa drugo nego prihvatanje činjenice da to nije ni antidejtonska, ni antiustavna odluka.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je Srni da referendum o Danu Republike ne vrijeđa nikakva načela Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma, niti se njime remeti opšta klima u zemlji.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je Srni da referendum kao pravo građana ne može proizvesti bilo kakve probleme unutar BiH.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je Srni da je očekivan stav Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o referendumu o Danu Republike Srpske, jer da je Ustavni sud Bih donio pravnu odluku "ne bi bilo sve ove gužve".