latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:43 ⇒ 01/09/2016 | 07:47 | Autor: RTRS

Ivancov za RTRS: Dijalog, a ne zabrana referenduma o Danu Republike (VIDEO)

Amabasdor Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je za našu Televiziju da vjeruje da će u Republici Srpskoj i pored jučerašnjeg stava Savjeta za implementaciju mira biti održan referendum o Danu Republike, 25. septembra.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

Ivancov je podsjetio da je Rusija izdvojila svoje mišljenje iz izjave ambasadora PIK-a jer su jednostrana rješenja, koja štete jednoj polovini BiH- neprihvatljiva.

U intervju za RTRS ruski ambasador je rekao kako dosadašnja iskustva govore da korišćenje bonskih ovlašćenja donosi više štete nego koristi.

Smatra da je u osnovi problema o referendumu namjera da se narod u Republici Srpskoj liši mogućnosti da praznuje svoj nacionalni praznik.

Potvrdio je da je unutar samog PIK-a bilo različitih razmišljenja, ne precizirajući koje su to zemlje pored Rusije imale rezervu prema pozivu vlastima u Srpskoj da ne održe referendum.

-To što je sjednica PIK-a jednom bila odložena govori da je pitanje jako složeno i da članovi nemaju jedinstveno mišljenje. To što je bila jednom odložena nije vezano isključivo za stav Rusije, pojasnio je ruski ambasador.

Kao iskusan diplomata, Ivancov izvjegava da komentariše stavove i ponašanje svojih kolega tokom jučerašnje sjednice Savjeta za sprovođenje mira, ali potvrđuje da su se razišli bez postignutog konsenzusa:"Nismo se dogovorili. Mi krećemo od polazišta da ništa ne može biti jednostaran pristup, da rješenje koje šteti jednoj strani nije prihvatljivo."

 

Ruski ambasador je ponovio da na sjednici PIK-a nije bilo riječi o upotrebi bonskih ovlaštenja. Podsjetio je na uzavrelu političku situaciju u FBiH nakon što je visoki predstavnik 2011. posljednji put posegnuo za tim ovlaštenjima.

Na pitanje da li vjeruje da li će na kraju biti referenduma u Srpskoj, Ivancov je odgovorio: "Da, vjerujem da će biti. Ipak, nije to na meni ali vidim da su svi političari u Srpskoj za to."

Ivancov je poručio da Rusija želi stabilnu i mirnu BiH, a narodima u ovoj zemlji poželio da se strane sile što manje miješaju u njihove odnose.